Φυτώριο Τσεσμελής
Share This
Scroll Down
Κατηγορίες

Σωστή φύτευση των δενδρυλλίων

1 Νοεμβρίου 2016Κατηγορία : Νέα

Οδηγίες φύτευσης

Καθώς το αντικείμενο της δενδροκαλλιέργειας αναπτύσσεται όλο και περισσότερο στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως ο τρόπος που φυτεύαμε ως τώρα τα δενδρύλλια μπορεί και να μην ήταν απολύτως σωστός.

Παρακαλούμε όλους τους παραγωγούς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες φύτευσης παρά τα όσα μπορεί να ακούσουν από τους γνωστούς στα καφενεία και οπουδήποτε αλλού.

  • Σκάβουμε τρύπα τόσο μεγάλη όσο να χωράει το σύνολο της ρίζας του δενδρυλλίου έτσι ώστε να μην χρειάζεται να λυγίζουμε την ρίζα. Το βάθος θα πρέπει να είναι τόσο όσο χρειάζεται για να μείνει ο «κόμπος» (το σημείο στο οποίο ενώνεται το υποκείμενο με την ποικιλία) 10 εκατοστά τουλάχιστον έξω από το έδαφος. Αν είναι δυνατόν προσπαθούμε να ανοίξουμε μεγάλο λάκκο για να φυτέψουμε τα δενδρύλλια μας έτσι ώστε να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χώρο να αναπτυχθούν οι ρίζες.
  • Αν η επιφάνεια των πλευρών του λάκκου που ανοίξαμε δείχνει να είναι συμπαγής προσπαθούμε να τις σπάσουμε-ραγίσουμε έτσι ώστε οι ρίζες να αναπτυχθούν ευκολότερα πέρα της αρχικής τρύπας που ανοίξαμε.
  • Δεν προσθέτουμε στον λάκκο κανένα λίπασμα ή κοπριά ή άλλο χημικό υλικό(π.χ. ριντομίλ) γιατί μπορούμε να προκαλέσουμε φυτό-τοξικότητα στα νεαρά ριζίδια που θα αναπτυχθούν την άνοιξη. Επίσης δεν βαπτίζουμε τις ρίζες σε χαλκούς ή άλλα χημικά για να τις απολυμάνουμε. Αν έχετε αγοράσει δενδρύλλια από φυτώριο το οποίο δεν εμπιστεύεστε για την υγεία των φυτών του τότε έχετε ξεκινήσει λάθος.
  • Μετά την τοποθέτηση του φυτού στο λάκκο και το σκέπασμα είναι σύνηθες να πατάμε δυνατά το χώμα «για να μην πάρουν αέρα οι ρίζες». Αυτή η πρακτική είναι λανθασμένη και οι παραγωγοί θα πρέπει να πατάνε απαλά το χώμα έτσι ώστε να κλείσουν κάποια κενά που μπορεί να έχουν μείνει κατά την διαδικασία της φύτευσης. Σε περίπτωση που πατήσουμε δυνατά το χώμα μετά την φύτευση και σε συνδυασμό με χωράφια που είναι «βαριά» (αργιλώδη) και λασπερά τότε σίγουρα θα ζορίσουμε τα δενδρύλλια να ξεκινήσουν σωστά την άνοιξη.
  • Ποτίζουμε τα δενδρύλλια μετά την φύτευση μόνο όταν οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν είναι ξηρές. Δηλαδή όταν σκάβουμε το χώμα και είναι λασπερό δεν χρειάζεται να ποτίσουμε. Επίσης σε περίπτωση παρατεταμένης ξηρασίας τον χειμώνα προσπαθούμε να ποτίσουμε τα νεοφυτεμένα δενδρύλλια μας. Τα περισσότερα προβλήματα παρουσιάζονται όταν υπερβάλουμε με το νερό της άρδευσης. Τα δενδρύλλια που βρίσκονται σε λήθαργο δεν χρησιμοποιούν σχεδόν καθόλου νερό.
  • 0 Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Close