Φυτώριο Τσεσμελής
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Scroll Down
Categories

Πληροφορίες και Καλλιέργεια Ροδακινιάς

Γενικά Στοιχεία  

Η ροδακινιά είναι πυρηνόκαρπο, φυλλοβόλο οπωροφόρο δέντρο που ανήκει στο γένος “Prunus persica” και στην οικογένεια Rosaceae. Προέρχεται από την Κίνα. Η καλλιέργειά της επεκτάθηκε προς τις χώρες της Μεσογείου και αργότερα προς την Αμερική και την Αυστραλία. Στις μέρες μας, η ροδακινιά είναι πιο καλλιεργούμενο οπωροφόρο δέντρο στον κόσμο μετά τη μηλιά. Στην Ελλάδα καλλιεργείται εντατικά στην Ημαθία και την Πέλλα, με ποσοστό που καλύπτει το 90% της συνολικής παραγωγής. Καλλιεργείται επίσης στην Πιερία, Κοζάνη, Καβάλα, Λάρισα και πρόσφατα και στην Κόρινθο. Πρωτοπόρος Νομός στην καλλιέργεια ροδάκινων είναι ο Νομός Ημαθίας, καθώς από τον κάμπο της Νάουσας ξεκίνησε η Ελληνική παραγωγή ροδάκινων περίπου τη δεκαετία του 1960.

Απαιτήσεις Καλλιέργειας

Η ροδακινιά ευδοκιμεί σε ελαφριά εδάφη που έχουν καλό αερισμό και αποστράγγιση. Αποφεύγουμε να την φυτέψουμε σε ασβεστούχα εδάφη καθώς ενδεχομένως να παρουσιάσει έλλειψη στοιχείων , όπως σίδηρο και ψευδάργυρο. Η ροδακινιά  έχει μικρή διάρκεια παραγωγικής ζωής περίπου 15-20 χρόνια. Απαιτεί αρκετή ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες την περίοδο του καλοκαιριού για να μας δώσει καλή καρποφορία και νόστιμους γευστικούς καρπούς. Χρειάζεται μία περίοδο ψύχους για να έχει ικανοποιητική ανθοφορία την περίοδο της άνοιξης. Καλύτερα να την φυτεύουμε σε μέρη που έχει χαμηλά επίπεδα υγρασίας καθώς αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν την ροδακινιά.

Η φύτευση γυμνόρριζων  δενδρυλλίων γίνεται το χειμώνα ενώ η μεταφύτευση γίνεται στις αρχές της άνοιξης.

Κλάδεμα

Το κλάδεμα καρποφορίας της ροδακινιάς είναι βασικής σημασίας εργασία και πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Γενικά το κλάδεμα του δέντρου αυτού είναι αυστηρό. Επειδή η ροδακινιά καρποφορεί σε βλαστούς του παρελθόντος έτους πρέπει με το κλάδεμα να επιτυγχάνεται

α) η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής παραγωγής, αφήνοντας πάνω στο δέντρο τον απαραίτητο αριθμό καρποφόρων βλαστών και

β) ο σχηματισμός νέων βλαστών οι οποίοι θα φέρουν την καρποφορία του επόμενου έτους.

Στη ροδακινιά εφαρμόζεται κλάδεμα χειμερινό και θερινό. Το κύριο κλάδεμα είναι το χειμερινό που γίνεται με την πτώση των φύλλων. Αποφεύγουμε το κλάδεμα όταν θα ακολουθήσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το θερινό κλάδεμα γίνεται σε όλη τη βλαστική περίοδο κυρίως όμως από τον Ιούλιο και μετά. Σε αυτό αφαιρούνται ή τσακίζονται οι λαίμαργοι βλαστοί που απορροφούν μεγάλες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων, ανταγωνίζονται τους μικτούς βλαστούς και δημιουργούν σκιάσεις. Στο χειμερινό κλάδεμα εφαρμόζονται τρεις τεχνικές : κοντοκλάδι, μακροκλάδι και μεικτό. Σε όλες τις τεχνικές αφαιρούνται οι λαίμαργοι βλαστοί, εκτός εκείνων που αφήνονται για να δημιουργηθεί σκελετός που λείπει, τα λεπτοκλάδια και τα μπουκέτα. Όταν οι μικτοί βλαστοί δεν επαρκούν αφήνονται μερικά μπουκέτα.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

  • 0 Comment

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ