Φυτώριο Τσεσμελής
Scroll Down
Categories

Πληροφορίες και Καλλιέργεια Κερασιάς

Γενικά Στοιχεία

Τα κεράσια είναι οι καρποί του δένδρου της κερασιάς (Prunus). Έχουν σχήμα σφαιρικό και ο φλοιός τους είναι λείος και γυαλιστερός. Είναι μικρά σε μέγεθος και το χρώμα τους ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν δύο (2) τύποι κερασιών, το γλυκό κεράσι (Prunus avium ) και το ξινό κεράσι (Prunus cerasus) και εκατοντάδες ποικιλίες.  Σήμερα στην Ελλάδα, η κερασιά καλλιεργείται παντού, ακόμη και στα νησιά. Η καλλιεργούμενη έκταση κερασιάς στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία εμφανίζει τάσεις ελαφράς ανόδου. Από αυτές τις εκτάσεις το 80% περίπου βρίσκεται στη Μακεδονία, με επίκεντρο τους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας, όπου βρίσκεται το 65% – 70% περίπου των καλλιεργούμενων εκτάσεων κερασιάς στη χώρας μας.

Εδαφικές Απαιτήσεις

Η φύτευση κερασιών απαιτεί καλά στραγγιζόμενα , εύφορα εδάφη. Οι κερασιές είναι πολύ ευαίσθητες στη σήψη των ριζών , οπότε το έδαφος πρέπει να στραγγίζεται καλά. Απαιτούν επίσης περίπου οκτώ ώρες ηλιακού φωτός καθημερινά, οπότε δεν μπορείτε να τα φυτέψετε στη σκιά άλλων δέντρων. Βεβαιωθείτε ότι όταν καλλιεργείτε κερασιές τις φυτεύετε σε ψηλότερα εδάφη. Δεν θέλετε να φυτεύονται σε χαμηλές περιοχές επειδή αυτές οι περιοχές παίρνουν περισσότερο παγετό κατά τις αρχές της άνοιξης. Τα άνθη των αναπτυσσόμενων κερασιών είναι πολύ ευαίσθητα σε βλάβες από τον παγετό, γεγονός που μειώνει την καλλιέργεια των φρούτων σας .

Επίσης, όταν σκέφτεστε τη φροντίδα των κερασιών, θα πρέπει να θυμάστε να κλαδεύετε και να αραιώνετε τα δέντρα έτσι ώστε να παράγουν μια καλή συγκομιδή φρούτων. Το σωστό κλάδεμα κερασιών βοηθά στην καλύτερη παραγωγή φρούτων και σε μεγαλύτερη ποσότητα.

Συγκομιδή κερασιών

Τα πουλιά αγαπούν τα κεράσια. Εξαιτίας αυτού, θα πρέπει είτε να μοιραστείτε τα κεράσια σας με τα πουλιά ή να καλύψετε το δέντρο σας με δίχτυα για να αποτρέψετε τα πουλιά να φτάσουν στη σοδειά σας. Μερικές φορές, μπορείτε να αποτρέψετε τα πουλιά κρεμώντας συσκευές “τρόμου”, όπως αλουμίνια.

Κατά τη συγκομιδή των κερασιών σας , δοκιμάστε τα κεράσια πριν τα μαζέψετε. Τα βύσσινα είναι μαλακά και ζουμερά όταν είναι ώριμα. Τα γλυκά κεράσια είναι έτοιμα όταν το χρώμα τους είναι ομοιόμορφο και έχουν μια γλυκιά γεύση.. Συλλέξτε τα κεράσια σας με το στέλεχος συνδεδεμένο. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της φρεσκάδας τους. Επίσης, διατηρούνται καλύτερα και περισσότερο εάν το στέλεχος είναι ακόμη προσκολλημένο μετά τη συγκομιδή.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

  • 0 Comment

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις;

ΚΛΕΙΣΙΜΟ