Φυτώριο Τσεσμελής
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Scroll Down
Κατηγορίες

Πληροφορίες και Καλλιέργεια Φιστικιών

28 Απριλίου 2020Κατηγορία : Νέα

Πληροφορίες

Τα φιστίκια προέρχονται από τη Νότια Αμερική, όπου οι Περουβιανοί Ινδοί τα καλλιεργούσαν τουλάχιστον 3.500 χρόνια πριν. Εκτός από την εκτίμηση των φιστικιών ως τροφίμων, οι Περουβιανοί τους θεωρούσαν σύμβολο και μάλιστα τα χρησιμοποίησαν ως χρήματα – κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη όταν σκέφτεστε πόσοι από εμάς εξακολουθούν να πιστεύουν ότι εργαζόμαστε για τα φιστίκια.

Κατάλληλο έδαφος για καλλιέργεια φιστικιών

Το φιστίκι καλλιεργείται τέλεια σε ένα καλά στραγγιζόμενο αμμώδες αργιλώδες έδαφος. Σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη με pH 6,5-7,0 και υψηλή γονιμότητα αναπτύσσονται  ιδανικά τα φιστίκια. Η βέλτιστη θερμοκρασία εδάφους για καλή βλάστηση είναι 30 ° C. Η χαμηλή θερμοκρασία κατά τη σπορά καθυστερεί τη βλάστηση και αυξάνει τις ασθένειες των σπόρων και των σπορόφυτων. Η δοκιμή του εδάφους πρέπει να γίνει πριν από την έναρξη της καλλιέργειας φιστικιών.

Εναλλαγή καλλιεργειών στην καλλιέργεια φιστικιών: Η εναλλαγή καλλιεργειών είναι πολύ σημαντική στην καλλιέργεια φιστικιών. Αυτό βοηθά στην αποτελεσματική χρήση θρεπτικών ουσιών και μειώνει τις ασθένειες και τους νηματώδεις που μεταδίδονται στο έδαφος. Βοηθά επίσης στη μείωση της συχνότητας των ζιζανίων.  Για να μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης ασθενειών που οφείλονται στο έδαφος, συνιστάται να μην καλλιεργείτε φιστίκι μετά από φιστίκι ή καπνό ή βαμβάκι.

Σπορά στην καλλιέργεια φυστικιών

1.  Η σπορά φιστικιών κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών ξεκινά με την έναρξη των βροχών, συνήθως έως την 3η εβδομάδα του Ιουνίου.

2.  Εξετάστε το χώμα πριν από τη σπορά για βέλτιστη περιεκτικότητα σε υγρασία μετά από βροχόπτωση ή δώστε ένα αρδευτικό για να εξασφαλίσετε καλή βλάστηση.

3.  Κατά τη σπορά, τοποθετήστε το σπόρο σε βάθος 5-6 cm στο έδαφος. Συμπυκνώστε το χώμα γύρω από τον σπόρο για να διασφαλίσετε ότι υπάρχει σταθερή επαφή με την υγρασία του εδάφους για γρήγορη και ομοιόμορφη βλάστηση. Η χρήση τρυπανιού σπόρου με τροχούς συσκευασίας είναι χρήσιμη για την εξασφάλιση ομοιόμορφης βλάστησης

Εφαρμογή κοπριάς και λιπασμάτων στην καλλιέργεια φιστικιών

Στην καλλιέργεια φιστικιών, μια ισορροπημένη εφαρμογή λιπάσματος, βάσει δοκιμών εδάφους, θα πρέπει να παρέχει επαρκή επίπεδα, ιδίως φωσφόρου, καλίου, ασβεστίου, θείου και μαγνησίου. Η διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών εξαρτάται από το pH του εδάφους, την περιεκτικότητα σε οργανικές ύλες και τον ρυθμό απελευθέρωσης θρεπτικών συστατικών από τα εδάφη του εδάφους. Η διαθεσιμότητα άλλων βασικών ιόντων όπως ο χαλκός, το βόριο, ο σίδηρος, το μαγγάνιο και το άζωτο μπορεί να είναι χαμηλή στα αλκαλικά εδάφη (pH> 8,5) , ενώ ένα όξινο έδαφος (pH <6) μπορεί να είναι ανεπαρκές σε μολυβδαίνιο, μαγγάνιο, θείο, άζωτο, φώσφορο, κάλιο και ασβέστιο. Επομένως, ανάλογα με την κατάσταση των θρεπτικών συστατικών του εδάφους και τις στοχευμένες αποδόσεις.

Συγκομιδή

Υπάρχουν τρεις τρόποι συγκομιδής στη Φιστικοκαλλιέργεια:

1. Εφαρμόστε άρδευση ψεκαστήρα για μία ώρα και τραβήξτε με μη αυτόματο τρόπο τα φυτά.

2. Παρέχετε ελαφριά επιφάνεια άρδευσης 2 – 3 ημέρες πριν από τη συγκομιδή και χρησιμοποιήστε μια σβάρνα λεπίδας που κόβει τις ρίζες του φυτού 1 2 – 1 5 cm κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Στη συνέχεια τραβήξτε με μη αυτόματο τρόπο τα φυτά.

3. Όταν το νερό άρδευσης είναι λιγοστό, χρησιμοποιήστε ένα άροτρο ή έναν εκσκαφέα με τρακτέρ. Στη συνέχεια αφαιρέστε με μη αυτόματο τρόπο τα φυτά.

Σημείωση: Τα φυτά που συλλέγονται πρέπει να στοιβάζονται στο χωράφι για λίγες ημέρες για ξήρανση με αέρα και ήλιο (σε φωτεινές ηλιόλουστες ημέρες) πριν από την απογύμνωση των λοβών. Στη συνέχεια, οι λοβοί ξηραίνονται συνεχώς για να φθάσουν σε περιεκτικότητα υγρασίας 6 – 6% για να αποφευχθεί η ανάπτυξη αφλατοξίνης που προκαλείται από κίτρινο καλούπι (Aspergillus flavus). Σε νεφελώδεις ημέρες, οι λοβοί πρέπει να αφαιρούνται και να τοποθετούνται αμέσως σε ένα στεγνωτήριο αέρα στους 27-38 ° C για 2 ημέρες ή έως ότου οι λοβοί στεγνώσουν σε σταθερή μάζα (υγρασία 6 – 8%).

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

 

  • 0 Comment

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ