Φυτώριο Τσεσμελής
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Scroll Down
Categories

Πληροφορίες και Καλλιέργεια Αμυγδαλιάς

Πληροφορίες

Καλλιεργούνται ήδη από το 4000 π.Χ. και πρωτοεμφανίστηκαν στην κεντρική και νοτιοδυτική Ασία και εισήχθησαν στην Καλιφόρνια στη δεκαετία του 1840. Τα αμύγδαλα ( Prunus dolcis ) φημίζονται για τις βοηθητικές τους ικανότητες σε μια σειρά από φυσικά νοσήματα και χρησιμοποιούνται ευρέως τόσο ο καρπός τους όσο και το έλαιο αμυγδάλου.Είναι δέντρο φυλλοβόλο με ύψος από 4 ως 12 μέτρα, που φύεται σε όλες σχεδόν τις θερμές και ξηρές περιοχές της Παραμεσογειακής ζώνης.

Καλλιέργεια

Κατά την καλλιέργεια των αμυγδαλών, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι τα δέντρα δεν ανέχονται υπερβολικά υγρό έδαφος και είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στον παγετό της άνοιξης. Ευδοκιμούν σε ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά, ξηρά καλοκαίρια σε πλήρη ηλιοφάνεια. Πολύ λίγες ποικιλίες αμυγδαλιάς είναι αυτογόνιμες, επομένως χρειάζονται πολλαπλή επικονίαση για την παραγωγή καρπών, οπότε θα χρειαστεί να φυτέψετε τουλάχιστον δύο δέντρα. Τα αμυγδαλιά  πρέπει να φυτεύονται βαθιά, σε απόσταση 6 έως 8 μέτρων και να αρδεύονται παρά το γεγονός ότι τα δέντρα είναι ανεκτικά στην ξηρασία. Η εφαρμογή του αζώτου και των οργανικών λιπασμάτων θα βοηθήσει στην ανάπτυξη. Έχουν υψηλές απαιτήσεις αζώτου (N) και φωσφόρου (P).

Κλάδεμα Νεαρών Δενδρυλλίων

Όταν ξεκινάμε το κλάδεμα για τη διαμόρφωση των νεαρών δενδρυλλίων, δημιουργούμε τον σχηματισμό του δέντρου με ελαφρές επεμβάσεις. Συνήθως οι αμυγδαλιές διαμορφώνονται σε κυπελλοειδές σχήμα, με 3-4 κύριους βραχίονες σε ύψος 70-80 εκατοστών από την επιφάνεια του εδάφους για να διευκολύνονται οι καλλιεργητικές εργασίες. Κάθε βραχίονας της αμυγδαλιάς φέρει δυο βασικούς κλάδους, ο πρώτος σε απόσταση 30-40 εκατοστών από τη βάση και ο δεύτερος 60-80 εκατοστών από τη βάση, με αντίθετη κατεύθυνση ο ένας από τον άλλο.

Ιδανική περίοδος για το ετήσιο κλάδεμα της αμυγδαλιάς είναι η περίοδος Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου. Το κλάδεμα καρποφορίας της αμυγδαλιάς πρέπει να διευκολύνει τη συγκομιδή των καρπών από τον καλλιεργητή, αποτρέποντας την μεγάλη ανάπτυξη του δέντρου σε ύψος. Περιλαμβάνει το κόψιμο παλαιότερων κλαδιών, την απομάκρυνση των ξερών ή προσβεβλημένων από ασθένειες βλαστών, καθώς και την αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

  • 0 Comment

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ