Φυτώριο Τσεσμελής
Scroll Down

Πληροφορίες και Καλλιέργεια Αμυγδαλιάς

Έδαφος και κλιματολογικές συνθήκες

Κατά την καλλιέργεια των αμυγδαλών, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι τα δέντρα δεν ανέχονται υπερβολικά υγρό έδαφος και είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στον παγετό της άνοιξης. Ευδοκιμούν σε ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά, ξηρά καλοκαίρια σε πλήρη ηλιοφάνεια. Πολύ λίγες ποικιλίες αμυγδαλιάς είναι αυτογόνιμες, επομένως χρειάζονται πολλαπλή επικονίαση για την παραγωγή καρπών, οπότε θα χρειαστεί να φυτέψετε τουλάχιστον δύο δέντρα. Η αμυγδαλία προτιμά ελαφρά και αμμώδη εδάφη, σε υψηλά αργιλώδη εδάφη μπορεί να είναι ευαίσθητο σε ασθένειες που γεννώνται στο έδαφος. Τα αμύγδαλα παράγουν καλύτερα σε βαθιά, εύφορα, καλά στραγγιζόμενα εδάφη, ανέχονται και τα φτωχά εδάφη εφόσον το έδαφος δεν είναι πολύ υγρό ή κακώς στραγγιζόμενο, επίσης η αμυγδαλιά μπορεί να ευδοκιμήσει σε αρκετά μεγάλο φάσμα εδαφικού διαλύματος PH 5,5 έως 8,5. Τα αμυγδαλιά  πρέπει να φυτεύονται βαθιά, σε απόσταση 6 έως 8 μέτρων και να αρδεύονται παρά το γεγονός ότι τα δέντρα είναι ανεκτικά στην ξηρασία. Η εφαρμογή του αζώτου και των οργανικών λιπασμάτων θα βοηθήσει στην ανάπτυξη. Έχουν υψηλές απαιτήσεις αζώτου (N) και φωσφόρου (P).

Κλάδεμα Νεαρών Δενδρυλλίων

Όταν ξεκινάμε το κλάδεμα για τη διαμόρφωση των νεαρών δενδρυλλίων, δημιουργούμε τον σχηματισμό του δέντρου με ελαφρές επεμβάσεις. Συνήθως οι αμυγδαλιές διαμορφώνονται σε κυπελλοειδές σχήμα, με 3-4 κύριους βραχίονες σε ύψος 70-80 εκατοστών από την επιφάνεια του εδάφους για να διευκολύνονται οι καλλιεργητικές εργασίες. Κάθε βραχίονας της αμυγδαλιάς φέρει δυο βασικούς κλάδους, ο πρώτος σε απόσταση 30-40 εκατοστών από τη βάση και ο δεύτερος 60-80 εκατοστών από τη βάση, με αντίθετη κατεύθυνση ο ένας από τον άλλο.

Ιδανική περίοδος για το ετήσιο κλάδεμα της αμυγδαλιάς είναι η περίοδος Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου. Το κλάδεμα καρποφορίας της αμυγδαλιάς πρέπει να διευκολύνει τη συγκομιδή των καρπών από τον καλλιεργητή, αποτρέποντας την μεγάλη ανάπτυξη του δέντρου σε ύψος. Περιλαμβάνει το κόψιμο παλαιότερων κλαδιών, την απομάκρυνση των ξερών ή προσβεβλημένων από ασθένειες βλαστών, καθώς και την αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών.

Λίπανση

– Άζωτο. Στις αμυγδαλιές, το άζωτο χρειάζεται για την ανανέωση και την αναζωογόνηση του καρποφόρου βλαστού. Επίσης είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του δένδρου και την ανάπτυξη των καρπών. Η μεγαλύτερη ανάγκη για άζωτο εμφανίζεται όταν έρθουν στην παραγωγή οι αμυγδαλιές. Η ζήτηση για άζωτο οφείλεται στην ανάπτυξη των καρπών, στο σχηματισμό φυλλώματος και στην αποθήκευση σε ρίζες και κλαδιά. Πρέπει να καλύψουμε τη ζήτηση αζώτου των δέντρων, καθώς η έλλειψη αυτού του στοιχείου μπορεί να μειώσει τις αποδόσεις. Θα πρέπει πρώτα να γίνει μια ανάλυση φυλλώματος για να δούμε τα επίπεδα αζώτου στο δένδρο αλλά κατα βάση μια επαρκής λίπανση αζώτου είναι περίπου στα 20-25 kg αζώτου στο στρέμμα.

Φώσφορος. Οι απαιτήσεις της αμυγδαλιάς στον φώσφορο δεν είναι τόσο μεγάλες όσο σε άζωτο και κάλιο. Η εποχή που χρειάζεται τον φώσφορο συνήθως είναι από την ανθοφορία έως την καρπόδεση σε ένα κύκλο 3ών φάσεων. Η πρώτη εφαρμογή μπορεί να γίνει κατά την πτώση πετάλων και οι υπόλοιπες δύο με διαφορά 7-10 ημερών η μια από την άλλη. Προτείνεται και η διαφυλλική εφαρμογή σε αυτά τα στάδια με λιπάσματα τύπου 20-20-20 ή 23-7-23.

Κάλιο. Ο πυρήνας του αμυγδάλου περιέχει κυρίως Kάλιο. Το κάλιο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 2% του ξηρού βάρους του φλοιού του αμυγδάλου . Μεταξύ των θρεπτικών ουσιών που προέρχονται από το έδαφος, το κάλιο και το άζωτο καταναλώνονται στις μεγαλύτερες ποσότητες.
Εφαρμογή 20- 25 kg Καλίου ανά στρέμμα είναι μια καλή ποσότητα .

Επίσης πολύ σημαντικά είναι τα ιχνοστοιχεία όπως Βόριο και Ψευδάργυρος σε όλη την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και δεν θα πρέπει ποτέ να βρίσκονται σε έλλειψη ειδικά στα στάδια ανθοφορίας και καρπόδεσης.

Ένας οδηγός για νεαρά μη καρποφόρα δένδρα είναι ο εξής :

* Καλό είναι οι μονάδες Αζώτου και Καλίου να είναι ίδιες.

Πρώτος χρόνος  – 100 – 150 gr N/Κ δέντρο.
Δεύτερο έτος  – 200 – 300 gr N/Κ δέντρο.
Τρίτο έτος  – 350 – 500 gr Ν/Κ δέντρο.

Άρδευση

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως η αμυγδαλία είναι μια καλλιέργεια η οποία είναι ανθεκτική στην ξηρασία, όμως οι αποδόσεις σε παραγωγή όσο και σε ανάπτυξη είναι θεαματικά βελτιωμένη με πρόγραμμα άρδευσης. Λόγο ανεπάρκειας νερού έχουν παρατηρηθεί διαφοροποιήσεις στην ανθοφορία και καρπόπτωση. Η έναρξη της άρδευσης του αμυγδαλεώνα ξεκινάει περίπου τον Μάιο και με βάση των βροχοπτώσεων εκείνη την εποχή και συνεχίζεται εντατικά τον Ιούνιο – Αύγουστο όπου οι ανάγκες του φυτού του φυτού είναι αυξημένες λόγο καρπού. Προτείνεται η στάγδην άρδευση όπου υπάρχει η δυνατότητα με τα πλεονεκτήματα της να ποικίλουν όπως : εξοικονόμηση νερού, δυνατότητα άρδευσης σε επικλινή έδαφος, μείωση ζιζανίων , μείωση μυκητολογικών προσβολών.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

  • 0 Comment

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις;

ΚΛΕΙΣΙΜΟ