Φυτώριο Τσεσμελής
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Scroll Down
Categories

Πληροφορίες και Καλλιέργεια Νεκταρινιάς

Καρποφορία

Η Νεκταρινιά σχηματίζει ανθοφόρους οφθαλμούς, σε βλαστούς που έχουν αναπτυχθεί και ξυλοποιηθεί την προηγούμενη χρονιά. Εισέρχεται σε αξιόλογη καρποφορία το 2o με 4o χρόνο . Η παραγωγική ζωή της υπολογίζεται σε 15-20 χρόνια.

Κλίμα

Η νεκταρινιά μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορα κλίματα. Ευδοκιμεί σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες ως -15oC. Χρειάζεται βέβαια αρκετές ώρες χαμηλών θερμοκρασιών για τη διακοπή του λήθαργου των οφθαλμών της. Οι ανοιξιάτικοι παγετοί κατά την περίοδο της άνθησης ζημιώνουν εύκολα τα άνθη του δένδρου. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί πέφτουν , όταν έχουμε ζεστή άνοιξη με αποτέλεσμα την απώλεια ή μείωση της παραγωγής.

Η ποιότητα των καρπών είναι καλύτερη σε περιοχές με αρκετά ζεστό καλοκαίρι (μέχρι 35oC) και χαμηλή σχετική υγρασία.

Οι κονσερβοποιήσιμες (συμπήρυνες) ποικιλίες είναι πιο ευαίσθητες στον παγετό στη διάρκεια ανθοφορίας σε σχέση με τις επιτραπέζιες .

Εδαφικές απαιτήσεις

Η νεκταρινιά ευδοκιμεί σε βαθιά εδάφη με καλή αποστράγγιση. Η υπερβολική υγρασία και ο κακός αερισμός του εδάφους μπορούν να προκαλέσουν χλώρωση στα φύλλα του δένδρου και πτώση τους.

Η άριστη τιμή του pH στο έδαφος είναι από 6-7,5.

Φύτευση

Η φύτευση των μικρών δένδρων γίνεται αρχές  Νοεμβρίου μέχρι την αρχή της άνοιξης, αφού έχουν πέσει όλα τα φύλλα τους. Δεν ξαναφυτεύεται σε αγρούς που προϋπήρχαν νεκταρινιές γιατί μπορεί να υπάρχουν ασθένειες όπως επίσης και έλλειψη χρήσιμων στοιχείων εδάφους.

Άρδευση

Ως δένδρο είναι απαιτητικό σε νερό, καθώς χρειάζεται, περίπου 300-350 m3 νερό ανά στρέμμα κάθε χρόνο.
Η έλλειψη νερού κατά την περίοδο της ωρίμανσης επηρεάζει το μέγεθος του καρπού και τη συνολική παραγωγή. Επίσης, η υπερβολική άρδευση μπορεί να οδηγήσει σε  καταστροφή του ριζικού συστήματος.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

  • 0 Comment

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ