Φυτώριο Τσεσμελής
Scroll Down
Categories

Πληροφορίες και Καλλιέργεια Μηλιάς

Περιγραφή

Το μήλο είναι ένα μικρό δέντρο που μπορεί να φτάσει τα 12 μέτρα σε ύψος. Τα φύλλα είναι απλά, ωοειδούς σχήματος, έχουν μικρές οδοντώσεις κατά μήκος του περιθωρίου και είναι διατεταγμένα εναλλάξ κατά μήκος των κλαδιών. Τα κλαδιά, τα μπουμπούκια και οι κάτω πλευρές των φύλλων έχουν συνήθως λευκή γενεά. Ο φλοιός είναι καστανός η διάμετρος του κορμού έως 24 ίντσες. Έχει 5 έντονα, λευκά,πεταλοειδή άνθη, συχνά χρωματισμένα ροζ, τα οποία φαίνονται στο δέντρο στα τέλη της άνοιξης. Τα λουλούδια είναι επικονιασμένα από μέλισσες και άλλα έντομα.

Κοινά ονόματα

Η αποδεκτή επιστημονική ονομασία είναι ο Malus pumila , αλλά αναφέρεται επίσης ως Malus domestica , Malus sylvestris , Malus communis και Pyrus malus (Ιστοσελίδα ITIS). Αυτή η εκτεταμένη διασταύρωση των γενετικών γραμμών καθιστά πολύ δύσκολη τη διαφοροποίηση του μήλου σε ταξινομικά διακριτά είδη. Έτσι, υπάρχει πολύς διάλογος στον βοτανικό κόσμο σχετικά με τον διαχωρισμό και την ένταξη των ειδών.

Καλλιέργεια

Η μηλιά δε φοβάται καθόλου το κρύο του χειμώνα. Αντιθέτως, αναζητά το ψύχος για να μπορέσει να ευδοκιμήσει και να καρποφορήσει. Τα καλοκαίρια όμως τα προτιμάει  δροσερά. Οι ψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με έλλειψη υγρασίας στο έδαφος, μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στην ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής. Η μηλιά θέλει ελαφρύ έδαφος που να διαθέτει καλή αποστράγγιση. Για παράδειγμα, επικλινή εδάφη στο σωστό υψόμετρο μπορούν να εξασφαλίσουν καλή στράγγιση και καλό αερισμό λόγω ρευμάτων.

Η μηλιά χρειάζεται  βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο στις αρχές κάθε άνοιξης, αλλά και φώσφορο και κάλιο στις αρχές του καλοκαιριού. Συνήθως χρειάζεται και ψεκασμός στο φύλλωμα της μηλιάς με ιχνοστοιχεία βορίου για να έχει καλή καρποφορία και παραγωγή.

Κλάδεμα

Αυτό πρέπει να επιδιώξετε όταν κλαδεύετε:

  • Αφαιρέστε κλαδιά με ασθένειες
  • Αφαιρέστε το ασθενέστερο από οποιοδήποτε κλαδί διασταύρωσης ή παρεμβολής και ένα κλαδί διχαλωτών άκρων.
  • Αφαιρέστε τα όρθια κλαδιά και όλα τα οποία σαρώνουν προς τα μέσα προς το κέντρο του δέντρου.

Ο σκοπός είναι να αποφύγετε ο κορμός του δέντρου της μηλιάς σας να είναι πολύ παχύς και γεμάτος, οπότε είναι απαραίτητο να γίνει αραίωμα για να επιτρέψετε στο φως να εισέλθει στο δέντρο και επίσης να διατηρηθεί το ύψος του λογικό. Όλοι αυτοί οι στόχοι προωθούν τη βελτιωμένη ποιότητα των φρούτων και των φρούτων της μηλιάς σας – θα είστε ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα!

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

  • 0 Comment

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις;

ΚΛΕΙΣΙΜΟ