Φυτώριο Τσεσμελής
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πλάτινουμ (Platinum) – Νέο Υποκείμενο Φιστικιάς

Πλάτινουμ (Platinum) – Νέο Υποκείμενο Φιστικιάς

Η επιλογή υποκειμένου στις νέες φυτεύσεις είναι πολύ σημαντική. Το ίδιο ισχύει και για την καλλιέργεια της φιστικιάς. Το υποκείμενο επηρεάζει την ανάπτυξη του δέντρου, την απόδοση και το σημαντικότερο και ιδιαίτερα για τα φιστίκια, την ανθεκτικότητα σε ασθένειες. Η αντοχή σε συνθήκες στρες όπως το κρύο και η αλατότητα είναι εξίσου σημαντική για ένα υποκείμενο. Το Πλάτινουμ (Platinum), μια ανακάλυψη του φυτωρίου Pioneer, έρχεται ως απάντηση σε όλους αυτούς τους προβληματισμούς.

Ο Jeb Headricks ήταν ένας από τους πρώτους παραγωγούς που δοκίμασαν το συγκεκριμένο υποκείμενο. Ο Jeb πάντα ήταν σε επαφή με την γη καθώς μεγάλωσε σε αγροτική οικογένεια που καλλιεργούσαν κυρίως λαχανικά και καρύδια. Από μικρός βοηθούσε τον πατέρα του στα χωράφια και ονειρευόταν να αναλάβει την διαχείριση της οικογενειακής επιχείρησης. Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Davis, αναμφισβήτητα ένα από τα πιο καταξιωμένα παγκοσμίως εκπαιδευτικά ιδρύματα που ασχολούνται με την γεωργία, επέστρεψε στην φάρμα με τον πατέρα του. Εκεί του ανατέθηκε η διαχείριση ενός νέου καρυδεώνα. Αφού έμαθε ότι είχε να μάθει σε σχέση με την καλλιέργεια της καρυδιάς ξεκίνησε να συμβουλεύει άλλους παραγωγούς στην διαχείριση των καρυδεώνων τους. Η ακούραστη επιδίωξη του για καινοτομία στον τομέα του τον οδήγησε να συναντήσει τους ιδρυτές του φυτωρίου Pioneer.

Το ενδιαφέρον του Jeb στα φιστίκια αυξήθηκε κατακόρυφα. Η γνώμη του είναι πως το φιστίκι είναι πιο “σκληρό” ως δέντρο σε σύγκριση με την καρυδιά που πολλές φορές σταματά να αναπτύσσεται και τα φυτά χάνονται χωρίς προφανή λόγο. Ο Jeb θυμάται ένα χαρακτηριστικό περιστατικό στην φυτεία του γείτονα του όπου ένα τρακτέρ πέρασε επάνω από ένα φιστικόδεντρο. Ο γείτονας τους τοποθέτησε ξανά το δέντρο στην θέση του και αυτό σε λίγο χρονικό διάστημα επανήλθε πλήρως.

Επιπρόσθετα, οι δύο γιοί του είναι φανατικοί καταναλωτές φιστικιών, αν και πολλές φορές επιμένει ότι πρέπει να τρώνε και μερικά καρύδια. Αφού ο Jeb ξεκίνησε να φυτεύει φιστίκια άρχισε και η συνεργασία του με το φυτώριο Pioneer. Συνέχισε να συμβουλεύει και να μανατζάρει άλλους οπωρώνες, κυρίως καλλιέργειες φιστικιάς.  Προοδευτικά, η οικογενειακή επιχείρηση, έκανε και αυτή τη μετάβαση από την παραγωγή καρυδιών στην παραγωγή φιστικιών.

Γρήγορη είσοδος στην παραγωγή και υψηλός όγκος παραγωγής

Ο Jeb είναι φανατικός υποστηρικτής του Platinum εξαιτίας του πλούσιου ριζικού συστήματος που αναπτύσσει και κατ’επέκταση της γρήγορης και λαίμαργης ανάπτυξης του. Κυρίως στα αρχικά στάδια της καλλιέργειας.  Συνέπεια του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού είναι η γρήγορη είσοδος του Platinum στην παραγωγή και η δυνατότητα για μεγάλο όγκο παραγωγής σε συντομότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα κλασικά υποκείμενα. Ο Jeb θυμάται μια από τις πρώτες περιπτώσεις φύτευσης τους συγκεκριμένου υποκειμένου φιστικιάς. Στην πέμπτη χρονιά, περίμενε παραγωγή βάρους 56 κιλών/στρέμμα. Μόλις η συγκομιδή τελείωσε, διαπίστωσαν την δυνατότητα του υποκειμένου να φτάσει ως τα 123 κιλά/στρέμμα την 5η χρονιά και περισσότερα από 246 κιλά/στρέμμα την 6η.

Καινοτομία στο φυτώριο Pioneer

Οι ιδρυτές του φυτωρίου είχαν πάντα καινοτόμο χαρακτήρα. Η ανακάλυψη ενός νέου υποκειμένου θα αποτελούσε βάλσαμο για την βιομηχανία της φιστικοπαραγωγής στην Καλιφόρνια την δεκαετία του 70. Την ίδια στιγμή οι φάρμες με κελυφωτά φιστίκια υπέφεραν από το Verticillium. Μια μυκητολογική ασθένεια που οι προστατευτικές της δομές έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν εν’υπνώσει στο έδαφος για πολλά χρόνια. Τα δέντρα επιβιώνουν για περίπου τέσσερα (4) χρόνια μετά τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας. Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού δέντρων που πρέπει να αντικατασταθούν η καλλιέργεια άρχισε να γίνεται ζημιογόνος για τους παραγωγούς.

Οι ιδρυτές του φυτωρίου Pioneer, Corky Anderson και Ken Puryear άρχισαν να ψάχνουν για ανθεκτικά σπορόφυτα κελυφωτού φιστικιού. Συναντήθηκαν με τον διευθυντή του  Chico Plant Introduction Center (California) και δοκίμασαν μεγάλο αριθμό ειδών φιστικιού σε δοχεία που περιείχαν το παθογόνο. Μετά από χρόνια ερευνών κατέληξαν πως τα φυτά που προέρχονταν από το P. integerrima ήταν ανθεκτικά στην ασθένεια.  Το 1980 λανσαρίστηκε στην αγορά ως Pioneer Gold και ήταν μια πραγματική επανάσταση στον τομέα. Η καλή του προσαρμογή στις κλιματικές συνθήκες και τα εδάφη της Καλιφόρνια, σε συνάρτηση με την ανθεκτικότητα του στο Verticillium, οδήγησαν το φυτώριο Pioneer, να παράξει ένα εκατομμύριο (1.000.000) υποκείμενα το 1999 για να καλύψει την ανάγκη σε ζήτηση των παραγωγών.

Η εταιρεία συνέχισε να αναπτύσσεται προσφέροντας το σπόρους από το PG1 (Pioneer Gold 1) και από το UCB1. Το υποκείμενο UCB-1 αναπτύχθηκε από το πανεπιστήμιο του Berkley. Συνδυάστηκε γύρη από το Pioneer Gold για να διατηρηθεί η ανθεκτικότητα σε ασθένειες μαζί με γύρη από P. Atlantica ως θηλυκό γονέα εξαιτίας της ανθεκτικότητας του στο κρύο. Το UCB-1 είναι ένα πολύ διαδεδομένο υποκείμενο και παράγει δέντρα μεγαλύτερα από το Pioneer Gold. Παράλληλα το φυτώριο Pioneer συνέχισε το πρόγραμμα ανάπτυξης νέων υποκειμένων από όπου προήλθε και το Pioneer Gold 2 (PGII).

Η αναπαραγωγή κελυφωτών φιστικιών από μοσχεύματα είναι περίπλοκη για αυτό τα PG1, PGII και UCB-1 προωθήθηκαν εμπορικά ως σπορόφυτα. Το μοναδικό πλεονέκτημα της παραγωγής υποκειμένων από σπόρο είναι η διατήρηση ενός διαφοροποιημένου γενετικά πληθυσμού, το οποίο ευνοεί την ανθεκτικότητα του πληθυσμού σε παθογόνα. Κάθε δέντρο έχει μια σειρά από ανθεκτικά γονίδια, κάνοντας την φυτεία συνολικά, πιο πιθανό να επιβιώσει από το ξέσπασμα κάποιου παθογόνου. Το μεγάλο μειονέκτημα όμως της αναπαραγωγής με σπόρο είναι η μεγάλη διαφοροποίηση στην παραγωγή. Κάποια δέντρα έχουν μεγάλη παραγωγή και άλλα όχι τόσο. Το PG1 είχε ομοιομορφία στην παραγωγή. Στο UCB-1 όμως, οι παραγωγοί παρατήρησαν ότι το 20% των δέντρων είχαν μειωμένη παραγωγή.

Το πιο παραγωγικό δέντρο μιας εικοσαετούς προσπάθειας ανέδειξε το Πλάτινουμ (Platinum).

Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διεξήγαγε μια εκτεταμένη δοκιμή το 1989, συγκρίνοντας διαφορετικά υποκείμενα σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές σε όλη την πολιτεία της Καλιφόρνια. Κάθε πειραματικός αγρός αποτελούνταν από 400 δέντρα: 100 Atlantica (P. atlantica), 100 Pioneer Gold 1 (P. integerrima), 100 Pioneer Gold II (P. integerrima x P. atlantica) και 100 δέντρα UCB-1 (P. atlantica X P. integerrima). Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το UCB-1 υπήρξε πολύ πιο παραγωγικό τα πρώτα πέντε (5) έτη της καλλιέργειας σε σχέση με τα PG1 ή PG2. Το Atlantica ήταν το λιγότερο παραγωγικό. Η παραγωγή επανεκτιμήθηκε το 2009 και το 2011 όταν τα δέντρα είχαν φτάσει στο 20 και 22 έτος ζωής τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα υποκείμενα PG2 και UCB-1. Τα PG1 και Atlántica ήταν τα λιγότερα παραγωγικά. Η παραγωγή αξιολογήθηκε ανά δέντρο επίσης, τα δύο πιο παραγωγικά δέντρα διαπιστώθηκε πως προέρχονταν από το PG2. Αυτά τα δύο δέντρα αναπαράχθηκαν με ιστοκαλλιέργεια και του δόθηκε η εμπορική ονομασία Platinum.

Μικροπολλαπλασιασμός υποκειμένων κελυφωτής φιστικιάς

Στις αρχές του 2000, κάποια υποκείμενα αναπαράγονταν με μικροπολλαπλασιασμό, γνωστό επίσης ως κλωνικό πολλαπλασιασμό. Με αυτή τη μέθοδο, κάθε φυτό είναι πανομοιότυπο γενετικά. Αυτό εξασφαλίζει ομοιόμορφες και ομοιογενείς φυτείες και κατά συνέπεια υψηλότερες παραγωγές. Το φυτώριο Τσεσμελή σε συνεργασία με το ισχυρότερο εργαστήριο μικροπολλαπλασιασμού υποκειμένων στον κόσμο εισήγαγε πρόσφατα στην Ελλάδα το Platinum. Η βάση για τον πολλαπλασιασμό του είναι απολύτως υγιές και απολυμασμένο φυτικό υλικό με όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Το λαίμαργο αυτό υποκείμενο αποτελεί πλέον μιας υψηλής αξίας λύση για τους παραγωγούς κελυφωτού φιστικιού της Καλιφόρνια. Αποτέλεσμα της συνέπειας του, της γρήγορης εισόδου του σε παραγωγή και της διατήρησης των υψηλών επιπέδων αποδόσεων. Για τον Jeb Headricks η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Εξάλλου μόλις πριν από λίγο καιρό φύτεψε 500 στρέμματα στην οικογενειακή του φάρμα. Αυτός είναι και ο λόγος που συνιστά Πλάτινουμ (Platinum) στους συνεργάτες του.

  • 0 Comment

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ