Φυτώριο Τσεσμελής
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Scroll Down
Categories

Νέες Ποικιλίες Βιομηχανικών (Συμπύρηνων) Ροδακίνων με ποιοτικά χαρακτηριστικά

Το φυτώριο μας σε συνεργασία με την Γαλλική IPS ανέπτυξαν σε πειραματικό οπωρώνα μια σειρά νέων βιομηχανικών ποικιλιών ροδάκινου.  Οι ποικιλίες αυτές έχουν ανώτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με τις κλασικές ποικιλίες και αυτά περιγράφονται παρακάτω:

1. Πολύ μεγάλη παραγωγή

Όλες οι ποικιλίες έδωσαν πάνω από 5 τόνους το στρέμμα. Οι αποδόσεις αυτές αναφέρονται σε καρπό ο οποίος είναι αξιοποιήσιμος από τη βιομηχανία. Ιδιαίτερα αποδοτικά αποδείχτηκαν τα χαμηλά σχήματα, τύπου “Ισπανικός Θάμνος”, τα οποία πέρα από την αυξημένη απόδοση έχουν και λιγότερα έξοδα. Το χαμηλό ύψος των δένδρων μειώνει σημαντικά το εργατικό κόστος για το κλάδεμα, το αραίωμα και τη συγκομιδή.

2. Ποιοτικά χαρακτηριστικά καρπού

Μεγάλο μέγεθος καρπού με μεγάλο ειδικό βάρος το οποίο ξεπερνάει τα 120g. Το σχήμα είναι ομοιόμορφο σε όλη την επιφάνεια του δέντρου. Επίσης, ομοιόμορφος είναι και ο χρωματισμός του καρπού εξωτερικά. Η σάρκα τους είναι τραγανή με πολύ ελκυστικό πορτοκαλί χρώμα. Ιδιαίτερα απολαυστική είναι και η αίσθηση κατά την κατανάλωση της κομπόστας εξαιτίας της τραγανότητας της σάρκας.

3. Εξαιρετικός χρωματισμός καρπού

Λίγες μέρες πριν την πλήρη ωρίμανση αλλά και για αρκετές μέρες μετά, ο χρωματισμός των καρπών είναι κίτρινος ως σκούρος κίτρινος. Θέματα που παρουσιάστηκαν στο παρελθόν με ποικιλίες οι οποίες συγκομίστηκαν από τους παραγωγούς “πράσινες” (άγουρες) δεν θα αποτελούν πλέον πρόβλημα για τον παραγωγό και τις βιομηχανίες. Επίσης, η κομπόστα, ως τελικό προϊόν έχει ιδιαίτερα ελκυστική παρουσίαση εξαιτίας του έντονου κίτρινου ως πορτοκαλί χρώματος που έχουν εσωτερικά οι ποικιλίες αυτές.

4. Η ανθεκτικότητα του καρπού στο δέντρο

Ο καρπός των ποικιλιών αυτών παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα πάνω στο δέντρο. Παραμένουν σκληροί για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας στον παραγωγό να παρατείνει τη συγκομιδή και να μην πιέζεται από άλλους παράγοντες, όπως είναι ο καιρός ή η διαθεσιμότητα σε εργατικά χέρια.

5. Ανθεκτικότητα σε ασθένειες

Με ένα σωστό πρόγραμμα φυτοπροστασίας, προβλήματα ασθενειών όπως η Μονίλια, δεν αποτελούν πονοκέφαλο για τον παραγωγό. Το καλοκαίρι του 2018, αν και ήταν πολύ βροχερό, δεν είχαμε σοβαρό πρόβλημα ασθενειών σε αυτές τις ποικιλίες.

6. Γρήγορη καρποφορία

Η συμπεριφορά που έχουν σαν δέντρα οι συγκεκριμένες ποικιλίες είναι πολύ ευνοϊκή για τους παραγωγούς. Έχουν γρήγορη ανάπτυξη που σημαίνει ότι ο οπωρώνας μας διαμορφώνεται εύκολα και “κλείνειστον 3ο με 4ο χρόνο. Εισέρχεται γρήγορα στην καρποφορία. Παρατηρήθηκαν αποδόσεις της τάξεως των 3 τόνων το στρέμμα μόλις στον τρίτο χρόνο ζωής των δέντρων. Άρα η απόσβεση για τον παραγωγό ξεκινάει γρήγορα και ακολούθως και η κερδοφορία.

7. Μειωμένο εργατικό κόστος

Η δυνατότητα συγκομιδής, εξαιτίας των φυσιολογικών χαρακτηριστικών του καρπού, των ποικιλιών αυτών σε 1 ως 1,5 χέρι, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τον παραγωγό. Ακόμη, η απροβλημάτιστη χρήση μεγάλων μέσων μεταφοράς, όπως των παλετοκιβωτίων (Bins), μειώνει περαιτέρω το κόστος της συγκομιδής. Ο συνδυασμός όλων αυτών των προτερημάτων, έχει υπολογιστεί πως γλυτώνει από τον παραγωγό από 2 ως 3 λεπτά στο κιλό.

8. Έντονη και πλούσια ανθροφορία

Αν και σε αρχικό στάδιο, έχει παρατηρηθεί ότι σε δύσκολες χρονιές από άποψη καρπόδεσης, οι συγκεκριμένες ποικιλίες παραμένουν παραγωγικές σε πολύ υψηλά επίπεδα. Για παράδειγμα το έτος 2017 σε περιοχές όπου η Άνδρος παρουσίασε μειωμένη καρπόδεση, η Μιρέλ δεν είχε κανένα πρόβλημα και όγκος της παραγωγής της δεν μειώθηκε σχεδόν καθόλου.

9. Άριστη ποιότητα για τις βιομηχανίες μεταποίησης

Πέραν των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζουν οι ποικιλίες αυτές για τον παραγωγό, είναι αρκετά ελκυστικές και για τις βιομηχανίες μεταποίησης καθώς μειώνουν και το δικό τους κόστος παραγωγής, αυξάνοντας το ποσοστό αξιοποιήσιμου τελικού προϊόντος

 

Προστασία ποικιλιών – Πνευματικά δικαιώματα

Οι ποικιλίες μας προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και δεν είναι ελεύθερες προς αναπαραγωγή. Η παράνομη φύτευση, καλλιέργεια, εμπορία και μεταποίηση τους, είναι ποινικά κολάσιμη και τιμωρείται με αυστηρά πρόστιμα από τα Ελληνικά Δικαστήρια. Ο εντοπισμός των παράνομων κτημάτων και προϊόντων γίνεται πολύ εύκολα με τη μέθοδο της γενετικής ταυτοποίησης υλικού (DNA match) είτε πρόκειται για φυτικό ιστό (φύλλα, κλαδιά, άνθη, καρπούς) ή για μεταποιημένο προϊόν (κομπόστα).

Στο φυτώριο μας θα βρείτε μεγάλη γκάμα από ποικιλίες ροδακινιάς

  • 0 Comment

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ