Φυτώριο Τσεσμελής
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Scroll Down
Categories

Μετασυλλεκτική Θρέψη των Αμυγδάλων

ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΘΡΕΨΗ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ

Σε περιόδους αβεβαιότητας, οι επενδύσεις πρέπει να γίνονται με την βοήθεια ασφαλών και αποδεδειγμένων μεθόδων και υλικών. Ορισμένες προσθήκες λιπασμάτων μετασυλλεκτικά (Βόριο, Κάλιο, Ψευδάργυρος) όταν είναι απαραίτητο, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την παραγωγή. Σε αμυγδαλεώνες όπου έχει γίνει σωστή διαχείριση, το Άζωτο, όταν εφαρμόζεται το φθινόπωρο, δεν προσφέρει αύξηση στην παραγωγή.

Βόριο (Β)

Οι φθινοπωρινοί ψεκασμοί με βόριο μπορούν να αυξήσουν την απόδοση κατά εκατοντάδες κιλά ανά στρέμμα αν οι αναλύσεις σε κόκκαλο αμυγδάλου δείξουν ανεπάρκεια ή οριακή επάρκεια του συγκεκριμένου στοιχείου. Αυτή η απότομη αύξηση έχει αποδειχθεί σε αρκετές μελέτες ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Η ενδεδειγμένη δοσολογία είναι 100-200 γραμμ. Solubor® ανά 100 λίτρα νερού ανά στρέμμα. Χαμηλότερη δοσολογία βορίου μπορεί να μην προσφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Υψηλότερη δοσολογία μπορεί να μειώσει την απόδοση ανά στρέμμα. Η φθινοπωρινή εφαρμογή βορίου μέσω του εδάφους αυξάνει τα επίπεδα του βορίου στο δέντρο στο στάδιο «πτώση πετάλων» της επόμενης χρονιάς.

Το κλειδί για την αποτελεσματική φθινοπωρινή θρέψη με Βόριο είναι η παρουσία του στα άνθη ως την έναρξη της άνθησης. Ο φθινοπωρινός διαφυλλικός ψεκασμός Βορίου αυξάνει την ζωτικότητα της γύρης την ερχόμενη άνοιξη και κατά συνέπεια αυξάνει και την καρπόδεση σε σύγκριση με δέντρα που έχουν χαμηλά επίπεδα Βορίου. Το στάδιο «ροζ κορυφή» είναι επίσης ένα επίκαιρο χρονικό σημείο για την αποτελεσματική εφαρμογή διαφυλλικού Βορίου με σκοπό την αύξηση της της παραγωγής αμυγδάλου σε αντίθεση με την εφαρμογή Βορίου στο στάδιο «πλήρης άνθιση» όπου και παρατηρήθηκε μείωση καρπόδεσης. Εξαιτίας της διαφοράς στην εποχή άνθισης ανάμεσα σε διαφορετικές ποικιλίες σε έναν αμυγδαλεώνα, ο φθινοπωρινός ψεκασμός στην σωστή δοσολογία, αυξάνει την περιεκτικότητα των ανθών σε Βόριο χωρίς ρίσκο για την καρπόδεση.

Συμπερασματικά, ο φθινοπωρινός ψεκασμός με Βόριο είναι στην καλύτερη περίπτωση μια εφαρμογή συντήρησης. Μην περιμένετε να αλλάξετε τα επίπεδα Βορίου του αμυγδαλεώνα με μία μόνο εφαρμογή το φθινόπωρο. Αν η παραγωγή κυμανθεί στα 250 κιλά ψίχα / στρέμμα αφαιρούνται από τον αμυγδαλεώνα περίπου 50 γραμμάρια Βορίου. Αυτό ισούται με 200 γραμμάρια Solubor®/στρέμμα εφόσον απορροφηθεί ολόκληρη η ψεκασμένη ποσότητα από το φύλλωμα των δέντρων. Αν η περιεκτικότητα του κελύφους είναι αρκετά μειωμένη, πρέπει σε συνεργασία με εξειδικευμένο γεωτεχνικό να αυξηθεί το επίπεδο του Βορίου του αμυγδαλεώνα με ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές εφαρμογές μέσω του εδάφους. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι, ακόμη και να αυξηθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο η περιεκτικότητα των κελυφών σε Βόριο, ένας φθινοπωρινός ψεκασμός στην χαμηλή δοσολογία από την συνιστώμενη, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της απόδοσης.

Ψευδάργυρος (Zn)

Η επάρκεια σε Zn στα οπωροφόρα δέντρα είναι απαραίτητη για την εξάπλωση της νέας βλάστησης κατά το «σπάσιμο» του λήθαργου. Εξαιτίας της εύκολης δέσμευσης του στο έδαφος, οι διαφυλλικοί ψεκασμοί είναι συνήθως η αποτελεσματικότερη μέθοδος αναπλήρωσης του Zn. Φθινοπωρινές διαφυλλικές εφαρμογές Zn σε υψηλή αναλογία (για παράδειγμα, 2,5 κιλά θειικό ψευδάργυρο/στρέμμα) μπορούν να συμβάλουν στην αποφύλλωση των δέντρων συμπληρώνοντας παράλληλα τα δέντρα με τις απαιτούμενες ποσότητες Zn. Αυτή ήταν μια συνηθισμένη φθινοπωρινή εφαρμογή (Νοέμβριο) στους αμυγδαλεώνες της Καλιφόρνιας. Τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι χαμηλότερες δόσεις θειικού ψευδαργύρου (600γρ/στρέμμα) εφαρμοσμένα τον Οκτώβριο ήταν το ίδιο αποτελεσματικά στο να προμηθεύσουν τα δέντρα με επαρκείς ποσότητες ψευδαργύρου χωρίς να προωθήσουν την φυλλόπτωση.

Κάλλιο (K)

Η φθινοπωρινή εφαρμογή καλίου στο έδαφος λειτουργεί ως μέθοδος αποθησαύρισης του για τα επόμενα χρόνια. Αυτή η μέθοδος εφαρμοζόταν πριν την είσοδο νέων τεχνολογιών όπως ή υδρολίπανση και τα υδατοδιαλυτά λιπάσματα καλίου.  Πλέον οι στοχευμένες μικροδόσεις λιπασμάτων μεσώ του αρδευτικού συστήματος είναι η πιο αποτελεσματική τεχνική για την συμπλήρωση αυτών των αναγκών. Μόνο σε χωράφια που δεν μπορεί να εγκατασταθεί σύστημα υδρολίπανσης έχει νόημα να γίνει εφαρμογή με κοκκώδη λιπάσματα. Δεν πρέπει να παραμελείται  η ανάγκη των δέντρων σε κάλιο. Αν δεν ενσωματωθεί η εφαρμογή του καλίου σε ένα πρόγραμμα υδρολίπανσης τότε η παραγωγή θα υποφέρει.

Χρόνος και χρήμα το φθινόπωρο δεν είναι επαρκή, άρα θα πρέπει να γίνει προσεκτική διαχείριση των πόρων του παραγωγού. Χαμηλές περιεκτικότητες σε ψευδάργυρο, βόριο και/ή κάλιο θα πρέπει να οδηγήσουν σε φθινοπωρινούς ψεκασμούς πριν την κρίσιμη περίοδο της ανθοφορίας.

Πηγή: Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Τμήμα Αγροτικών και Φυσικών Πόρων.

Για να προμηθευτείτε λιπάσματα που έχουμε σχεδιάσει για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς πατήστε εδώ

  • 0 Comment

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις;

Αν θέλετε να σας βοηθήσουμε με ένα πρόγραμμα λίπανσης

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ