Φυτώριο Τσεσμελής
Share This

Λίπανση Αμύγδαλο

28 Ιουλίου 2018Κατηγορία : Νέα

Το πρόγραμμα λίπανσης σχεδιάζεται επάνω σε μια συγκεκριμένη καλλιέργεια και για ένα συγκεκριμένο αγροτεμάχιο. Πριν την εγκατάσταση, γίνεται δειγματοληψία και χημική ανάλυση για τα υπάρχοντα θρεπτικά στοιχεία. Μετά την εφαρμογή του προγράμματος λίπανσης, γίνεται φυλλοδιάγνωση στα μέσα Ιουλίου για την εκτίμηση του αποτελέσματος. Οι παραγωγοί θα πρέπει να τηρούν βιβλία των εφαρμογών λίπανσης για κάθε αγροτεμάχιο. Σε αυτά τα αρχεία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται οι τύποι και η ποσότητα των λιπασμάτων, αποτελέσματα φυλλοδιάγνωσης και ύψος παραγωγής. Αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για την λήψη μελλοντικών αποφάσεων στην διαχείριση του οπωρώνα.

[envira-gallery id=»6429″]

Πρόγραμμα λίπανσης:

Τα θρεπτικά στοιχεία εφαρμόζονται στην ριζόσφαιρα την εποχή την οποία είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια και σε ποσότητες που δεν θα ξεπλυθούν πέρα της περιοχής που καταλαμβάνει η ρίζα. Η πρώτη περίοδος εφαρμογής είναι την άνοιξη, όταν και έχουμε έντονη βλαστική ανάπτυξη. Οι επόμενες εφαρμογές γίνονται καθόλη την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και μετά την συγκομιδή σε μικρότερες δόσεις.

Η ανάγκη σε θρεπτικά στοιχεία εξαρτάται από την στρεμματική απόδοση. Μια χρονιά με υπέρ-παραγωγή αφαιρεί περισσότερα στοιχεία από το έδαφος σε σχέση με μια μέτρια χρονιά.

Ο πίνακας παρακάτω περιέχει ένα γενικό πρόγραμμα λίπανσης για το Άζωτο (N), το Κάλλιο (K), το Βόριο (B) και τον Ψευδάργυρο (Zn) σε αμυγδαλιές που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία. Σε εδάφη με ακραία σύσταση η λίπανση αυτή πρέπει να τροποποιείται ανάλογα. Σε αμμώδη εδάφη, οι εφαρμογές με άζωτο πρέπει να γίνονται πιο πυκνά και σε μικρότερες δόσεις. Σε βαριά εδάφη το άζωτο μπορεί να εφαρμόζεται μια φορά τον μήνα.

[envira-gallery id=»6418″]

Φυλλοδιάγνωση:

Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την μέτρηση της απόδοσης του προγράμματος λίπανσης και για την διάγνωση ελλείψεων και τοξικότητας. Συνίσταται η ετήσια λήψη δειγμάτων φύλλων. Για την σωστή δειγματοληψία θα πρέπει:

  • Λήψη δειγμάτων από τα τέλη Ιουλίου ως τα μέσα Αυγούστου
  • Από λαίμαργους βλαστούς που βρίσκονται πάνω από το 1,5 μέτρο από το έδαφος
  • Πρέπει να επιλεγούν πλήρως ανεπτυγμένα φύλλα
  • Συλλέγουμε 4-10 φύλλα ανά δέντρο από 10-20 δέντρα ανά οπωρώνα
  • Δεν πρέπει να επιλέγουν φύλλα τα οποία έχουν ψεκαστεί με διαφυλλικά λιπάσματα
  • Το δείγμα πρέπει να φτάσει στο εργαστήριο εντός 24 ωρών
  • Ελάχιστες τιμές για ικανοποιητική ανάπτυξη και παραγωγή των δέντρων. Οι προτεινόμενες τιμές είναι αυτές που απαιτούνται για ιδανική ανάπτυξη. Αυτές οι τιμές πρέπει να είναι τμήμα της φυλλοδιάγνωσης. Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται ελάχιστες και προτεινόμενες τιμές.

[envira-gallery id=»6424″]

Πυκνή φύτευση αμυγδαλιάς – Αυτογόνιμες ποικιλίες και λίπανση:

Σε ότι αφορά την πυκνή φύτευση αμυγδαλιάς και τις αυτογόνιμες ποικιλίες η λίπανση διαφοροποιείται. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων αυξάνει τον όγκο της παραγωγής. Είναι αυτονότητο λοιπόν πως θα πρέπει να αυξηθεί και η ποσότητα των λιπασμάτων ανάλογα. Ιδιαίτερα για την πυκνή φύτευση και τα υποκείμενα που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να ακολουθηθεί ένα πρόγραμμα  πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.

Πηγή

  • 0 Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Close