Φυτώριο Τσεσμελής
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Scroll Down
Categories

Κλάδεμα ανανέωσης κερασιάς (νάνα, ημί-νάνα υποκείμενα) (video)

Σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει ο παραγωγός πριν κλαδέψει τις κερασιές του

  1. Αφαίρεση αδύναμων κλαδιών που συνήθως βρίσκονται στις ¨ποδιές¨ των δέντρων. Ξεχωρίζουν αυτά τα κλαδιά από την παρουσία πολλών ανθοφόρων οφθαλμών και την απουσία βλαστοφόρων. Αυτά τα κλαδιά συνήθως είναι μικρού μήκους 20-30 εκ. Τα αδύναμα αυτά κλαδιά θα καταναλώσουν τα θρεπτικά στοιχεία από άλλα υγιή κλαδιά χωρίς να μας δώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
  2. Οι μεγαλύτεροι καρποί θα αναπτυχθούν σε νέους βλαστούς. Οι βλαστοί άνω των πέντε ετών παράγουν μικρά, μη εμπορικά κεράσια σε αντίθεση με τους βλαστούς ενός, δύο και τριών ετών. Έτσι σκοπός μας είναι να ανανεώσουμε το παλιό ξύλο στην κερασιά μας. Για να γίνει αυτό πρέπει να εντοπίσουμε κλαδιά μεγάλης ηλικίας που κατά το μήκος τους να υπάρχει κάποιο νεότερο κλαδί που θα συνεχίσει την βλαστική ανάπτυξη του δέντρου. Επίσης οι τομές αυτές πρέπει να γίνονται σε φωτεινά σημεία του δέντρου. Όσο πιο χαμηλά τόσο πιο εξωτερικά της περιφέρειας το δέντρου πρέπει να γίνονται οι τομές έτσι ώστε να έχουμε ανανεωτική βλάστηση στον κομμένο βλαστό.
  3. Κορυφολόγημα. Στους λαίμαργους βλαστούς που αναπτύχθηκαν την αμέσως προηγούμενη βλαστική περίοδο αφαιρούμε το ακραίο μέρος τους με σκοπό την ομοιόμορφη κατανομή των ανθέων τα επόμενα χρόνια. Στα νάνα και ημί-νάνα υποκείμενα δεν παρατηρείται πολύ λαίμαργη βλάστηση Σε αυτήν την περίπτωση κορυφολογούμε τους 2ετής βλάστούς για να ενεργοποιήσουμε νέα βλάστηση

  • 0 Comment

Leave a Reply

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ