Φυτώριο Τσεσμελής
Share This
Scroll Down

Κλάδεμα και διαμόρφωση οπωροφόρων δέντρων

1 Ιουλίου 2018Κατηγορία : Νέα

Οι περισσότεροι σύγχρονοι οπωρώνες φυτεύονται πλέον σε συστήματα πυκνής φύτευσης. Αυτό επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό των ποικιλιών σε υποκείμενα χαμηλής λαιμαργίας (νάνα) και με τη διαμόρφωση της δομής των δέντρων έτσι ώστε να έχουν την μεγαλύτερη απορρόφηση ηλιακού φωτός.

Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι η υψηλότερη ποσότητα και ποιότητα των φρούτων καθώς και η μείωση του εργατικού κόστους.

Οι παραγωγοί επιλέγοντας αυτά τα συστήματα έχουν αυξημένες οικονομικές απολαβές και δυνατότητα εκμηχάνισης της παραγωγής. Η επιλογή της ποικιλίας και του υποκειμένου πάνω στο οποίο θα εμβολιαστεί είναι ύψιστης σημασίας για την εξασφάλιση της δυναμικής των δέντρων και του τύπου κλαδέματος που θα επιλεχθεί. Καίριας σημασίας είναι επίσης η εδαφική σύσταση, η μέθοδος άρδευσης, οι αποστάσεις φύτευσης και η εμπειρία του εργατικού δυναμικού για την επιτυχία του συνδυασμού υποκειμένου και συστήματος διαμόρφωσης.

Κλάδεμα

Τα οπωροφόρα δέντρα κλαδεύονται για τους παρακάτω λόγους:

  • Δομή και μέγεθος: τα οπωροφόρα δέντρα κλαδεύονται για τον καθορισμό της αρχιτεκτονικής δομής και τον περιορισμό του μεγέθους των δέντρων
  • Απορρόφηση ηλιακού φωτός: Το κλάδεμα ανοίγει χώρους στο εσωτερικό του δέντρου έτσι ώστε το ηλιακό φως να διεισδύει και έτσι να στηρίζεται η φωτοσύνθεση των φύλλων και κατ’ επέκταση η παραγωγή υδατανθράκων και ενέργειας που οδηγούν στην ανάπτυξη των ριζών, των βλαστών και των φρούτων. Χωρίς επαρκή απορρόφηση ηλιακού φωτός κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, η παραγωγή ανθοφόρων οφθαλμών μπορεί να μειωθεί με καταστρεπτικές συνέπειες για την καλλιέργεια στο μέλλον.
  • Κυκλοφορία του αέρα. Μείωση του συνωστισμού των κλαδιών. Μείωση της ποσότητα του φυλλώματος. Ευκολία κυκλοφορίας του αέρα και μείωση υγρασίας. Καλύτερη κάλυψη και απορρόφηση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
  • Δύναμη του δέντρου: Οι γωνίες των κλαδιών ανάμεσα στον κάθετο κορμό και πλάγιους βλαστούς είναι πιο δυνατές όταν είναι 90 μοίρες. Στενές γωνίες κλαδιών είναι συνήθως ασθενείς και υπάρχει πιθανότητα να σπάσουν εξαιτίας του βάρους των φρούτων.
  • Έλεγχος της βλαστικής ανάπτυξης. Το χειμερινό κλάδεμα είναι μια αναζωογονητική διαδικασία που αυξάνει την βλαστική ανάπτυξη. Το καλοκαιρινό κλάδεμα αντίθετα  μειώνει την ανάπτυξη αφού αφαιρεί ενεργή φαλλική μάζα.
  • Παραγωγή. Κύριος λόγος που κλαδεύονται τα δέντρα είναι για να υπάρχει ισορροπία. Η βλαστική ανάπτυξη, η ανθοφορία και η παραγωγή φρούτων πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία. Το χειμερινό κλάδεμα είναι μια αξιόπιστη μέθοδος  διαχείρισης της παραγωγής.
  • Υγεία του δέντρου. Με το κλάδεμα των δέντρων αποφεύγεται η μετάδοση ασθενειών και εντόμων. Αυτό περιλαμβάνει και την απομάκρυνση και καταστροφή των προσβεβλημένων κλαδιών.

Καλοκαιρινό κλάδεμα

Κάποιες φορές ένα ελαφρύ κλάδεμα γίνεται και μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό γίνεται για να διευκολυνθεί η είσοδος του ηλιακού φωτός ή για την αφαίρεση κλαδιών με σκοπό την διαμόρφωση. Η χρονική στιγμή και το μέγεθος της αφαίρεσης βλαστών είναι σημαντική καθώς μπορεί να επηρεάσει την προμήθεια υδατανθράκων στα αναπτυσσόμενα φρούτα. Επίσης αν αφαιρεθούν περισσότερα κλαδιά από όσα πρέπει η άμεση ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Θερινό κλάδεμα για την αφαίρεση προσβεβλημένων από βακτήριο βλαστών πρέπει να γίνεται 15-20 εκατοστά κάτω από το σημείο προσβολής. Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικά ψαλίδια που απολυμαίνονται μετά από κάθε κόψιμο.

Μηχανικό κλάδεμα

Το κλάδεμα με το χέρι είναι μια κοστοβόρα διαδικασία για τους παραγωγούς. Η ανησυχία σχετικά με το κόστος αλλά και την διάθεση εργατικού δυναμικού αποτέλεσα έναυσμα για την μελέτη του μηχανικού κλαδέματος. Ψηλά και στενά σχήματα και συστήματα παραγωγικού τοίχου είναι τα πιο κατάλληλα για την χρήση αυτής της μεθόδου. Πάνω σε αυτό το θέμα και στην κατασκευή μηχανημάτων γίνεται εκτεταμένη έρευνα σε Αμερική και Ευρώπη.

Κλάδεμα ριζών

Το κλάδεμα των ριζών είναι μια συνήθης τακτική στην Ευρώπη. Με αυτή τη μέθοδο μειώνεται η ανάπτυξη των ριζών και η ανάπτυξη της βλάστησης σε πυκνής φύτευσης οπωρώνες. Επίσης επιτυγχάνεται αυξημένη ανθοφορία και καρπόδεση την επόμενη χρονιά. Είναι πιο επιτυχημένο όταν εφαρμόζεται και στις δύο πλευρές του δέντρου.

Διαμόρφωση του δέντρου

Η διαμόρφωση των οπωροφόρων δέντρων αρχίζει με το φύτεμα τους. Η σωστή δόμηση του δέντρου τους επιτρέπει να εισέλθουν σε καρποφορία νωρίτερα. Είναι πιο αποδοτικό να διαμορφώνεις δενδρύλλια τοποθετώντας τους νεαρούς βραχίονες στην σωστή θέση από την αρχή από ότι να προσπαθείς να επιτύχεις το ίδιο με κλαδέματα.

Η ανάπτυξη στα οπωροφόρα δέντρα ρυθμίζεται από φυτικές ορμόνες. Οι κυτοκινίνες που παράγονται στις ρίζες μετακινούνται στο υψηλότερο σημείο του δέντρου για την διακοπή του λήθαργου. Όταν οι ακραίοι οφθαλμοί αρχίζουν να ενεργοποιούνται παράγεται αυξίνη. Η αυξίνη κινείται προς τους κατώτερους οφθαλμούς με την βοήθεια της βαρύτητας και τους ενεργοποιεί. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται «κυριαρχία κορυφής». Η καλύτερη μέθοδος για τον έλεγχο της κυριαρχίας κορυφής είναι να διαμορφωθούν τα κλαδιά έτσι ώστε να κινούνται οριζόντια και να αφαιρείται η ανεπιθύμητη κάθετη βλάστηση. Το σημαντικό στοιχείο για την σωστή διαμόρφωση ενός δέντρου στο συντομότερο χρονικό διάστημα είναι να ακολουθείς ένα συγκεκριμένο σύστημα διαμόρφωσης συνεχώς.

  • 0 Comment

Leave a Reply

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Close