Φυτώριο Τσεσμελής
Share This

Οδηγός κλαδέματος στην καλλιέργεια αμυγδαλιάς

5 Ιουνίου 2018Κατηγορία : Νέα

Τύποι κλαδέματος κλασικού σχήματος αμυγδαλιάς

Κλάδεμα καθαρισμού

Αφαιρούνται κλαδιά κόβοντας στο σημείο που προεξέχουν από τον αρχικό βραχίονα. Το κλάδεμα αυτό εφαρμόζεται για να ανοίγει και να αμβλύνει η κόμη του δέντρου και να ελέγχεται το ύψος των δέντρων. Με το κλάδεμα καθαρισμού, μειώνοντας την βλάστηση, μειώνεται ο ανταγωνισμός για τα θρεπτικά συστατικά και έχει ως αποτέλεσμα τη συνολική αναζωογόνηση του υπόλοιπου ξυλώδους ιστού.

Κορυφολόγημα

Αφαιρείται κομμάτι ενός υπάρχοντος κλαδιού. Η απομάκρυνση των νεκρών οφθαλμών απελευθερώνει προσωρινά τους υπόλοιπους οφθαλμούς από την κυριαρχία κορυφής. Επειδή τα μπουμπούκια είναι συγκεντρωμένα κοντά στις άκρες των νέων βλαστοφόρων οφθαλμών, το κορυφολόγημα μειώνει τον αριθμό πιθανών σημείων βλαστικής ανάπτυξης και έτσι τονώνονται τα υπόλοιπα μπουμπούκια. Η αφαίρεση μόνο των ακραίων τμημάτων σημαίνει ότι οι υδατάνθρακες που αποθηκεύονται στην βάση των βλαστών παραμένουν διαθέσιμοι στα σημεία βλαστικής ανάπτυξης.

Διαμόρφωση

Πρώτο έτος:

Φύτευση: Τα δενδρύλλια της αμυγδαλιάς έχουν δύο εποχές φύτευσης. Η πρώτη είναι όταν εισέλθουν σε λήθαργο (φυσική πτώση των φύλλων)  και η δεύτερη ,εφόσον τα φυτά είναι σε γλάστρα, είναι όλο τον χρόνο εκτός των ημερών που επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες (υπερβολική ζέστη, υπερβολικό κρύο, πολύ υγρό έδαφος εξαιτίας έντονων βροχοπτώσεων κ.α.). Τα νεοφυτεμένα δέντρα θα πρέπει να κορυφολογούνται περίπου 70-80 εκατοστά από το έδαφος. Μετά τη φύτευση και εφόσον κριθεί απαραίτητο θα πρέπει άμεσα να είναι έτοιμα τα δενδρύλλια να αρδευτούν και να στηριχτούν. Στη συνέχεια, ένα πρόγραμμα τακτικής υδρολίπανσης και άρδευσης θα βοηθήσει να αυξηθεί η βλάστηση των δέντρων εφόσον αυτά έχουν εγκατασταθεί πλήρως στο νέο τους περιβάλλον.

Στήριξη: Σε περιοχές που πλήττονται από έντονους ανέμους θεωρείται απαραίτητη η στήριξη των δέντρων έτσι ώστε να αποφύγουμε λύγισμα ή σπάσιμο των δέντρων όσο τα φυτά είναι μικρά και ως ότου αναπτυχθεί ο κορμός τους σε ένα ικανοποιητικό μέγεθος. Σημειώστε ότι τα παλούκια τοποθετούνται με το χέρι δίπλα στη ρίζα, και όχι πάνω της. Ο πάσσαλος θα πρέπει να τοποθετηθεί έτσι ώστε να βρίσκεται όπως το χτυπάει το δέντρο ο άνεμος στην πίσω πλευρά.

Πρώτη διαμόρφωση. Το πρώτο κλάδεμα είναι το πιο κρίσιμο για την διαμόρφωση του τελικού σχήματος και της απόδοσης του δέντρου. Τώρα είναι η ώρα για την επιλογή των τριών ή τεσσάρων αρχικών βραχιόνων που θα διαμορφώσουν την κόμη των δέντρων. Μόλις προσδιοριστούν αυτά οι βασικοί βραχίονες , αφαιρέστε όλους τους άλλους βλαστούς που προέρχονται από τον κορμό και όλη την βλάστηση κάτω από τον χαμηλότερο βραχίονα. Οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν μία από τις τρεις μεθόδους για κλάδεμα των υπόλοιπων πλευρικών κλάδων: μακρύ κλάδεμα, βραχύ κλάδεμα ή ενδιάμεσο κλάδεμα.

Δεύτερο έτος

Τα δέντρα θα έχουν κατά κανόνα αρκετούς πλάγιους βλαστούς που τείνουν να γίνουν δευτερογενείς βραχίονες – θα πρέπει να επιλέγονται δύο ανά πρωτεύον βραχίονα. Ένας δευτερογενής βραχίονας είναι ένα δυναμικό, όρθιο πλευρικό κλαδί που σχηματίζει ένα «Υ» από έναν πρωτεύοντα βραχίονα.

  • Δεύτερο χειμερινό κλάδεμα διαμόρφωσης: Αφαιρέστε όλα εκτός από δύο δευτερεύοντα πλευρικά κλαδιά. Αυτοί οι δευτερεύοντες κλάδοι πρέπει να είναι ομοιόμορφα απομακρυσμένοι γύρω από την κόμη και να έχουν μια προς τα επάνω και προς τα έξω τάση ανάπτυξης. Δεν χρειάζονται κορυφολόγημα εκτός εάν είναι υπερβολικά μακριοί.
  • Εκτός από την αφαίρεση των κλαδιών που ανταγωνίζονται με τους επιλεγμένους δευτερεύοντες βραχίονες, την αφαίρεση κακώς διαμορφωμένων κλαδιών και την κοπή της περίσσειας των εσωτερικών λαίμαργων βλαστών, η επιπλέον αφαίρεση κλαδιών είναι συνήθως περιττή.

Τρίτο και Τέταρτο έτος

Τα δέντρα έχουν τώρα αρχικούς βραχίονες που διακλαδώνονται σε δευτερεύοντες οι οποίοι με την σειρά τους διακλαδώνονται σε τριτεύοντες. Τους αφήνουμε να μεγαλώσουν.

  • Τρίτο και τέταρτο χειμερινό κλάδεμα: Εφαρμόζουμε τις ίδιες στρατηγικές κλαδέματος που εφαρμόζονται στο δεύτερο χειμερινό κλάδεμα ένα ή δύο επίπεδα υψηλότερα στο δέντρο.
  • Το κλειδί για την σωστή διαμόρφωση είναι να γεμίσετε με καρποφόρα βλάστηση την ανώτερη περιφέρεια της κόμης του δέντρου, διατηρώντας παράλληλα ένα ανοιχτό κέντρο που επιτρέπει το φως του ήλιου να διεισδύσει.

Πέμπτο έτος και μετά (Κλάδεμα παραγωγικών δέντρων)

Ένα συστηματικό κλάδεμα ενθαρρύνει τη σταθερή παραγωγή. Οι παραγωγικές αμυγδαλιές κλαδεύονται με σκοπό την:

  • Αναζωογόνηση και ανανέωση των καρποφόρων κλαδιών: Οι καρποφόροι οφθαλμοί γενικά ζουν περίπου 5 χρόνια. Η αφαίρεση των παλιών, ελάχιστα παραγωγικών κλαδιών διεγείρει την ανανέωση των καρποφόρων οφθαλμών.
  • Διαχείριση της κατανομής του φωτός: Η ικανότητα του φωτός να διεισδύσει στο κέντρο της κόμης διατηρεί παραγωγικό το κάτω μέρος του δέντρου.
  • Μείωση της παρενιαυτοφορίας: Εάν τα δέντρα βρίσκονται σε κατάσταση παρενιαυτοφρίας, το έντονο κλάδεμα πριν από ένα αναμενόμενο πολύ παραγωγικό έτος θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση του κύκλου παραγωγής.
  • Έλεγχος μεγέθους δέντρων: Τα παραγωγικά δέντρα κλαδεύονται για την διευκόλυνση του ψεκασμού, την διευκόλυνση της συγκομιδής, τη διείσδυση του φωτός και την αναδιαμόρφωση των δέντρων για την εύκολη πρόσβαση των μηχανών συγκομιδής.

 

Πηγή: Ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου DAVIS της Καλιφόρνιας

  • 0 Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Close