Φυτώριο Τσεσμελής
Share This
Scroll Down
Κατηγορίες

Καλλιέργεια Καρύδιάς: Προοπτικές και ελληνική πραγματικότητα

29 Ιουλίου 2018Κατηγορία : Νέα

Παρά τον μεγάλο όγκο φυτεύσεων τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή δεν προβλέπεται να αυξηθεί αναλόγως

Ελληνική Πραγματικότητα

Στην Ελλάδα τα πέντε τελευταία χρόνια έχουν φυτευτεί πάνω από 500.000 δενδρύλλια καρυδιάς. Σε αυτά υπολογίζονται και τα δεκάδες χιλιάδες που έχουν εισαχθεί από την Τουρκία. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό μιλάμε για 35.000 στρέμματα νέων φυτεύσεων. Από αυτά η συντριπτική πλειοψηφία είναι η ποικιλία Τσάντλερ. Είναι ευρέως γνωστό πώς μεγάλο ποσοστό των φυτών που έχουν εισαχθεί από την Τουρκία είναι αμφιβόλου ποιότητας και πιστοποίησης.

Την περυσινή χρονιά (2017) κατά την συγκομιδή ακούστηκαν αρκετά παράπονα από παραγωγούς για την πιστότητα της ποικιλίας που αγόρασαν με αυτή που εμφανίστηκε στο χωράφι. Ακόμη έγιναν καταγγελίες για “άγρια” φυτά τα οποία είχαν χαρακωθεί για να παρομοιάζουν με εμβολιασμένα. Ένα ακόμη περίεργο γεγονός είναι η αρθρογραφία εισαγωγέων φυτών της μεθόδου εμβολιασμού της καρυδιάς.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως παρά τον μεγάλο όγκο φυτεύσεων τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή δεν προβλέπεται να αυξηθεί αναλόγως.

Προοπτική Καλλιέργειας

Όσον αφορά την παραγωγή της φετινής χρονιάς, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών κατά την ανθοφορία, προβλέπεται να είναι μειωμένη. Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας παρουσιάστηκε πτώση του καρπού με άμεση επίπτωση στον όγκο της παραγωγής.  Είναι δύσκολο να βρεθούν στατιστικά στοιχεία για την εγχώρια κατανάλωση σχετικά με το καρύδι, τις εισαγωγές, τις νέες φυτεύσεις ακόμη και για την ετήσια παραγωγή. Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι πως γίνονται αρκετές εισαγωγές κάθε χρονιά σε καρπούς καρυδιών (με κέλυφος ή και ψίχα) και οι ανάγκες της Ελλάδας δύσκολα θα καλυφθούν τα επόμενα χρόνια από τις φυτεύσεις που έχουν γίνει.

Η προοπτική όμως της καλλιέργειας της καρυδιάς θα πρέπει να μας απασχολεί πάντα σε συνάρτηση με την παγκόσμια πραγματικότητα. Αν περιοριστούμε στην τοπική αγορά θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο σφάλμα. Οι αγορές είναι ανοιχτές και η εισαγωγή προϊόντων πάρα πολύ εύκολη.

Με την ανταλλαγή κάποιων email μπορούν σε διάστημα λίγων ημερών να έρθουν στην τοπική αγορά δεκάδες κοντέινερ που να περιέχουν εξαιρετικής ποιότητας καρύδι. Δεν θα πρέπει να γίνουν τα ίδια σφάλματα που έχουν γίνει με άλλες καλλιέργειες στο παρελθόν.

Η παγκόσμια κατανάλωση ξηρών καρπών αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο. Νέες αγορές δημιουργούνται με τεράστιο ενδιαφέρον. Η Ινδία είναι το τελευταίο πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της οποίας η μεσαία τάξη αριθμεί 300.000.000 ανθρώπους. Είναι σημαντικό οι παραγωγοί που ήδη παράγουν, αυτοί που σκέφτονται να φυτέψουν και αυτοί που σκέφτονται να επενδύσουν να οργανωθούν με πλάνο την εξαγωγική δραστηριότητα. Αυτό θα τους βοηθήσει να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα.

  • 0 Comment

Leave a Reply

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Close