Φυτώριο Τσεσμελής
Share This
Scroll Down
Κατηγορίες

Φουντούκια: Σχεδιασμός οπωρώνα και αποστάσεις φύτευσης

7 Ιουνίου 2018Κατηγορία : Νέα

 Αποστάσεις και σχεδιασμός φύτευσης

Η κλασική απόσταση φύτευσης των φουντουκιών είναι 6 Χ 6 μέτρα.

Μια μέθοδος για την αύξηση των εσόδων ενός οπωρώνα φουντουκιάς πολύ νωρίτερα, αποφεύγοντας τα συνηθισμένα προβλήματα της συγκαλλιέργειας (φύτευση άλλου φυτικού είδους μεταξύ των σειρών), είναι η φύτευση σε πυκνό σύστημα. Η απόδοση ανά δέντρο σε έναν οπωρώνα πυκνής φύτευσης είναι σχεδόν ίδια με αυτή σε ένα κλασσικό οπωρώνα. Τα πρώτα 5-6 χρόνια η απόδοση ανά στρέμμα αυξάνεται θεαματικά εξαιτίας των περισσοτέρων δέντρων. Έτσι η απόδοση σε έναν οπωρώνα πυκνής φύτευσης τα αρχικά χρόνια, διπλασιάζεται σε σχέση με έναν κλασικό οπωρώνα.

Ο σχεδιασμός της φύτευσης γίνεται σε παραλληλόγραμμα 3 μέτρα δέντρο με δέντρο  Χ 6 μέτρα σειρά με σειρά ( 52 δέντρα ανά στρέμμα). Όταν θα γίνει το κόψιμο του ενδιάμεσου δέντρου οι αποστάσεις τετραγωνίζονται σε 6 Χ 6 μέτρα επιτρέποντας στις εργασίες που γίνονται με καταστροφέα να διευκολυνθούν. Η χρήση ζιζανιοκτόνων επί της γραμμής μειώνει την ανάγκη για χρήση του καταστροφέα κατά τα πρώτα χρόνια ανάπτυξης των δέντρων.

Ο πίνακας 1 δείχνει την θεωρητική απόδοση ενός πυκνού οπωρώνα (3 χ 6) συγκριτικά με έναν κλασικό ( 6χ6 ). Όταν αρχίζει η κάλυψη των κενών ενδιάμεσα στα δέντρα, κάποιοι παραγωγοί κλαδεύουν αυστηρά τα προσωρινά δέντρα επιτρέποντας στα μόνιμα να αναπτυχθούν περισσότερο. Τα προσωρινά δέντρα εκριζώνονται μετά από 10 χρόνια.

[huge_it_gallery id=»58″]

Αποστάσεις και καθορισμός θέσεων για τα μόνιμα δέντρα

Η κλασική φύτευση 6 Χ 6 μέτρα, με 27 δέντρα ανά στρέμμα) προσαρμόζεται σε ένα ευρύ φάσμα εδαφών και συνθηκών. Το πλεονέκτημα της αυξημένης απόστασης φύτευσης μεταξύ των δέντρων είναι η παροχή ενός καλού παραγωγικού περιβάλλοντος που έχει άφθονη ηλιοφάνεια. Το μειονέκτημα είναι η μικρότερη στρεμματική απόδοση τα πρώτα παραγωγικά χρόνια του οπωρώνα. Το σχέδιο 1 παρουσιάζει τον σχεδιασμό ενός οπωρώνα με 10% επικονιαστές τοποθετημένους κάθε τρίτο δέντρο σε κάθε τρίτη σειρά.

[huge_it_gallery id=»59″]

Σε περιπτώσεις πολύ καλής διαχείρισης με εξαιρετικά εδάφη, μια φύτευση σε τετράγωνα 5,5 Χ 5,5, με 33 δέντρα ανά στρέμμα είναι μια καλή λύση μόνιμης φύτευσης για ορισμένα εδάφη και ποικιλίες. Εξοπλισμός στάνταρ μεγέθους μπορεί να δουλέψει άνετα και στις τρεις κατευθύνσεις. Αυτό διευκολύνει την αποφυγή δημιουργίας λακκούβων στο έδαφος όταν αυτό δουλεύεται μόνο σε μια κατεύθυνση. Το κύριο μειονέκτημα είναι η μη δυνατότητα συγκαλλιέργειας μεταξύ των σειρών

Κεφαλώματα και ζώνες φόρτωσης
Είναι ουσιώδες να αφεθεί αρκετός χώρος στις άκρες του χωραφιού ώστε να διευκολυνθεί η κίνηση των τρακτέρ και των άλλων γεωργικών μηχανημάτων. Πρέπει να μείνει αρκετός χώρος έτσι ώστε να μπορείς να στρίψεις χωρίς να χρειαστεί να σταματήσεις και να κάνεις μανούβρα. Επίσης θα πρέπει να υπολογιστεί και η λειτουργία και φόρτωση των μηχανημάτων συγκομιδής.

  • 0 Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Close