Φυτώριο Τσεσμελής

Φουζικλάδιο Μηλιάς – Συμπτώματα

Φουζικλάδιο Μηλιάς

Πηγή: Gauthier, Nicole. 2018. Apple scab. The Plant Health Instructor. DOI: 10.1094/PHI-I-2000-1005-01
Updated 2018. Previous version by Vaillancourt, L.J. and J.R. Hartman.

Παθογόνο: Venturia inaequalis

Ξενιστές: Μήλα και ανθίζοντα μηλοειδή (Malus spp.), Crataegus spp. , Sorbus spp. , Pyracantha spp. , λοκουάτ (Eriobotrya japonica). Το Αχλάδι (Pyrus spp.) προσβάλλεται από τον συγγενή μύκητα , Venturia pirina, που προκαλέι παρόμοια συμπτώματα. Παρόλα αυτά το παθογόνο του φουζικλαδίου της μηλιάς δεν προσβάλει το αχλάδι και το παθογόνο τους φουζικλαδίου της αχλαδιάς δεν προσβάλει την μηλιά.

Το φουζικλάδιο της μηλιάς, προσβάλλει τα μήλα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γής και αποτελεί την κύρια οικονομική ζημιά για την καλλιέργεια της μηλιάς. Η προσβολή είναι σοβαρότερη σε περιοχές που έχουν δροσερό, υγρό, ανοιξιάτικο καιρό. Σε περιοχές με ξηροθερμικό κλίμα, η οικονομική ζημιά μπορεί να μην είναι σημαντική.

Συμπτώματα και Ενδείξεις

Το φουζικλάδι της μηλιάς παρουσιάζει συμπτώματα στο επάνω βλαστικά μέρη του δέντρου, και κυρίως στα φύλλα και τα φρούτα. Τα άνθη, οι νεαροί βλαστοί και οι οφθαλμοί, μπορεί να προσβληθούν επίσης.

Συμπτώματα φύλλων και φρούτων

Οι μολύνσεις από φουζικλάδιο ξεκινούν στις αρχές της άνοιξης σε αναδυόμενα και νεαρά φύλλα. Οι πρώιμες ουλές εμφανίζονται 10 ημέρες αργότερα ως ανοικτοπράσινες περιοχές σε σύγκριση με τον περιβάλλοντα ιστό των φύλλων. Οι ουλές αυξάνονται σε μέγεθος χρωματίζονται καφέ και αποκτούν βελούδινη υφή ως αποτέλεσμα της ασεξουαλικής παραγωγής των σπορίων (κονίδια). Οι ουλές του φουζικλάδιου που σχηματίζονται σε νεαρά φύλλα μπορεί να επεκταθούν σε διάμετρο μεγαλύτερη από 1 cm. Η ανθεκτικότητα των παλαιότερων φύλλων, ωστόσο, συνήθως οδηγεί σε μικρότερες βλάβες ή σε συμπτώματα που δεν είναι ορατά. Οι προσβεβλημένοι ιστοί μπορεί τελικά να παραμορφωθούν και να συρρικνωθούν, και οι ουλές των φύλλων να σπάσουν και να σχιστούν. Σε έντονες μολύνσεις παρατηρείται ακόμη και φυλλόπτωση. Η φυλλόπτωση συνήθως αποδυναμώνει τα δέντρα, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ευαισθησία σε άλλες πιέσεις, όπως παγετοί, προσβολές από έντομα και από άλλες ασθένειες.

Οι ουλές των φρούτων γενικά έχουν φουσκάλες και είναι υδαρείς στην εμφάνιση, με ένα περιθώριο που ξεχωρίζει. Το πρώτο σύμπτωμα στα φρούτα είναι περιοχές που φαίνονται υδαρείς και εξελίσσεται γρήγορα σε βελούδινες, πράσινες έως καφετιές ουλές. Οι μολύνσεις των νεαρών φρούτων προκαλούν παραμόρφωση των φρούτων καθώς ο υγιής ιστός συνεχίζει να αναπτύσσεται. Τα περισσότερο μολυσμένα φρούτα πέφτουν συχνά πρόωρα από τα δέντρα.

Ανθεκτική στο φουζικλάδιο μηλιά: Τραμίν

  • 0 Comment

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις;

ΚΛΕΙΣΙΜΟ