Φυτώριο Τσεσμελής
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Scroll Down
Categories

Φόμοψη ή Φουζίκοκο ή Έλκος κλαδίσκων της Αμυγδαλιάς

Το Έλκος κλαδίσκων (ΦΟΥΖΙΚΟΚΟ) είναι μια ασθένεια που προσβάλει την αμυγδαλιά και οφείλεται στον μύκητα Fusicoccum amygdali, συν., Phomopsis amygdali. Πρωτοεμφανίστηκε στην αμυγδαλιά στην Γαλλία το 1905 και στην ροδακινιά στις ΗΠΑ το 1941. Στην χώρα μας αποτελεί σημαντικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στις περιοχές της Λάρισας και των Σερρών.

Ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη της ασθένειας είναι οι περιοχές χαμηλού υψομέτρου που παρουσιάζουν υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία κυρίως κατά την βλαστική περίοδο. Για την μετάδοση της μόλυνσης οι θερμοκρασίες μεταξύ 20-30 οC θεωρούνται άριστες.

Συμπτώματα της ασθένειας

 • Τα σπουδαιότερα συμπτώματα εμφανίζονται κατά κανόνα στην βάση των ετήσιων κλαδίσκων
 • Παρατηρούνται βυθισμένα τεφροκάστανα μέχρι καστανά έλκη με μελανά μικροσκοπικά στίγματα και έκκριση κόμμεος κυρίως γύρω από τους οφθαλμούς.
 • Την άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι οι προσβεβλημένοι κλαδίσκοι μαραίνονται και ξηραίνονται.
 • Στους μεγάλους κλάδους και στους βραχίονες παρατηρούνται πολλές φορές έλκη του φλοιού κάτω από τα οποία το ξύλο εμφανίζεται επίσης με χρώμα καστανό. Κατά τα πρώτα χρόνια της προσβολής το δέντρο μπορεί να αντικαθιστά τα κατεστραμμένα μέρη με νέα βλάστηση αλλά σιγά σιγά όσο περνούν τα χρόνια το προσβεβλημένο δέντρο εξασθενεί και δεν μπορεί να δημιουργήσει νέα βλάστηση
 • Oι μολύνσεις που πραγματοποιούνται αργά το φθινόπωρο εκδηλώνονται κατά την επόμενη βλαστική περίοδο υπό μορφή μη έκπτυξη οφθαλμών ή εκπτύξεως καχεκτικών βλαστών και ανθέων που σύντομα αποξηραίνονται.
 • Το χειμώνα τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως γύρω από τους οφθαλμούς σαν κηλίδες τεφρού χρώματος

Καταπολέμηση

 • Ψεκασμό με τα κατάλληλα μυκητοκτόνα (π.χ. Captan ή Βορδιγάλειος πολτός ή Οξυχλωριούχος χαλκός) στα κρίσιμα στάδια εμφάνισης και μετάδοσης της ασθένειας (βροχερός καιρός, θερμοκρασία 15-30ο C)
 • Απομάκρυνση από το χωράφι των προσβεβλημένων βλαστών και καταστροφή με φωτιά
 • Καλλιεργητικές φροντίδες για την μείωση της ατμοσφαιρικής υγρασίας. Φύτευση σε μεγάλες αποστάσεις για την ευκολότερη κυκλοφορία του αέρα. Αυστηρό κλάδεμα της κόμης των δέντρων για τον ίδιο σκοπό

Πρόληψη

 • Επιλογή ανθεκτικών ποικιλιών για την εγκατάσταση του αμυγδαλεώνα. Στον πίνακα παρουσιάζεται η ανθεκτικότητα νέων αλλά και παλιών ποικιλιών στην Φόμοψη (Φουζίκοκο). Το φυτώριο μας διαθέτει επίσημα στην χώρα μας την ποικιλία Σολέτα. Η Σολέτα, πέρα των υπόλοιπων πλεονεκτημάτων (αυτογόνιμη, όψιμη ανθοφορία, ανθεκτικότητα στους παγετούς, μεγάλη παραγωγή, υψηλή ποιότητα καρπού) παρουσιάζει την μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην Φόμοψη.

Ο Πίνακας παρουσιάστηκε από το Ινστιτούτο IRTA το οποίο είναι «ανταγωνιστικό» του Ινστιτούτου CITA από όπου και προέρχεται η ποικιλία Soleta.

Επιλογή ανθεκτικών ποικιλιών για την εγκατάσταση του αμυγδαλεώνα.

Κλικάρετε για μεγένθυση

 • 0 Comment

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ