Φυτώριο Τσεσμελής
Share This
Scroll Down
Κατηγορίες

Φουντούκια: Εδαφικές και κλιματολογικές απαιτήσεις

18 Ιουνίου 2018Κατηγορία : Νέα

Επιλογή τοποθεσίας (χωραφιού)

Κύριος παράγοντας που καθορίζει που θα φυτευτούν φουντούκια είναι ο τύπος του εδάφους. Τα φουντούκια που καλλιεργούνται σε βαθιά και μέσης σύστασης εδάφη αναπτύσσονται  καλύτερα και έχουν μεγαλύτερη παραγωγή σε σχέση με δέντρα που καλλιεργούνται σε ρηχά, αμμώδη ή υψηλά σε περιεκτικότητα άργιλο εδάφη. Πολύ υγρά και λασπώδη εδάφη κατά την διάρκεια της βλαστικής ανάπτυξης δεν ευνοούν τα δέντρα της φουντουκιάς. Παρά ταύτα, οι ρίζες τους αναπτύσσονται πιο ρηχά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα οπωροφόρα δέντρα. Τα εδάφη που συγκρατούν υγρασία, στεγνώνουν από την επιφάνεια και προς τα κάτω, έτσι η ριζόσφαιρα των φουντουκιών στεγνώνει πιο γρήγορα σε σχέση με άλλα βαθύριζα είδη.

Η κίνηση των αερίων μαζών στην περιοχή που θα φυτευτεί η φουντουκιά είναι εξίσου σημαντική. Ο κρύος αέρας,ως γνωστόν, είναι βαρύτερος και κατακάθεται, ιδιαίτερα σε περιοχές που δημιουργούν θύλακες. Οι όψιμοι παγετοί του Απριλίου υπάρχει περίπτωση να καταστρέψουν βλαστοφόρα και ανθοφόρα όργανα της φουντουκιάς και ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα.

[huge_it_gallery id=»67″]

Κατάλληλα εδάφη

Δεν πρέπει να επιλεγούν τοποθεσίες με κακή στράγγιση, ρηχό βάθος, πολύ βαριά ή πολύ ελαφριά. Ένας οπωρώνας με μειωμένη παραγωγή εξαιτίας κακής επιλογής εδάφους είναι ένας ζημιογόνος οπωρώνας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ριζών της φουντουκιάς βρίσκεται σε βάθος 50 εκατοστών. Τα πιο κατάλληλα εδάφη επιτρέπουν την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος σε βάθη 1,8 ως 3 μέτρα. Εδάφη ρηχά ή βραχώδη, που έχουν αδιαπέραστο επίπεδο ή πολύ σκληρό, έχουν μεγάλο βαθμό συγκράτησης του νερού (φαινόμενο «λεκάνης»), χαμηλά επίπεδα αερισμού και δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη των ριζών και κατά συνέπεια του δέντρου. Σε αυτού του τύπου τα εδάφη, τα πρώτα 8-10 χρόνια έχουμε καλή ανάπτυξη, αλλά στη συνέχεια τα επίπεδα παραγωγής θα μειωθούν εξαιτίας της μειωμένης ριζικής ανάπτυξης.

Τα δέντρα της φουντουκιάς απορροφούν περισσότερη υγρασία από τα ανώτερα επίπεδα του εδάφους σε σχέση με τα κατώτερα. Τα 50 πρώτα εκατοστά μπορεί να είναι στεγνά ως το τέλος Ιουνίου, αλλά τα επόμενα 50 εκατοστά μπορεί να συγκρατούν υγρασία μέχρι το τέλος Αυγούστου. Δέντρα με ρηχό ριζικό σύστημα θα δυσκολεύονται να βρουν πρόσβαση σε αυτές τις δεξαμενές υγρασίας και χρειάζονται άρδευση. Ακόμη περαιτέρω, ρηχά εδάφη προσφέρουν κακής ποιότητας στράγγιση. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την άρδευση χειροτερεύει το πρόβλημα. Αμμώδη εδάφη δεν έχουν καλή συγκράτηση της υγρασίας με αρνητικές επιπτώσεις στην καλή ανάπτυξη των φουντουκιών.

Η βαθιά άροση χαμηλού βάθους εδαφών πριν την εγκατάσταση του οπωρώνα μας βελτιώνει τις πιθανότητες να έχουμε καλή παραγωγή

Στο φυτώριο Τσεσμελή θα βρείτε ποικιλίες φουντουκιών όπως την ποικιλία Ennis, Σακατζαουέα, Σιβρί γιαγλί, Έξτρα Γιαγλί, Πολόζ.

  • 0 Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Close