Φυτώριο Τσεσμελής
Share This
Scroll Down
Κατηγορίες

Δραστική μείωση του Ιταλικού ακτινίδιου

20 Οκτωβρίου 2017Κατηγορία : Νέα

Η παραγωγή ακτινιδίων στην Ιταλία φέτος θα είναι περίπου 390.000 τόνοι εμπορεύσιμου προϊόντος

Η μείωση αυτή συμβαίνει για διάφορους λόγους: ο πρώτος και κύριος, ο ισχυρός παγετός την περασμένη άνοιξη στις περιοχές όπου παράγεται το ιταλικό ακτινίδιο, στους οποίους προστίθενται ορισμένες ασθένειες και το έντομο Halyomorpha halys.

Σύμφωνα με πηγές του CSO, σε δηλώσεις τους που έγιναν κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βερόνα, «αυτή η πρόβλεψη αντιπροσωπεύει μια γενικευμένη μείωση 14% σε σχέση με την περασμένη σεζόν, παρά το γεγονός ότι η επιφάνεια των νέων φυτειών ακτινιδιάς αυξήθηκε κατά 2%».

Υπήρχαν δύο σημαντικές περιοχές παραγωγής ιταλικού ακτινίδιου που επλήγησαν : η παραγωγή στην περιφέρεια Veneto, η οποία μειώθηκε κατά 33% σε 35.761 τόνους και η παραγωγή της Verona 26.155 τόνων περίπου, μειωμένη κατά 36% από το 2016.

Το ιταλικό έλλειμμα θα είναι αναμφισβήτητα αισθητό σε όλη την Ευρώπη, καθώς αυτή η χώρα είναι ο κύριος παραγωγός ακτινιδίου. Η παραγωγή όλης της ηπείρου μειώθηκε επίσης κατά 5%.

Ωστόσο, αυτή η κατάσταση δεν αντιστοιχεί σε όλες τις χώρες και η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα. Η χώρα βιώνει στιγμές αύξησης της παραγωγής της. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν όγκο που μπορεί να φτάσει τους 185.000 τόνους κατά την περίοδο 2017/2018, γεγονός που σημαίνει αύξηση του παραγόμενου προϊόντος κατά 16%.

Σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, η γαλλική παραγωγή μειώνεται ετησίως κατά 8%, με πρόβλεψη όγκου για φέτος περίπου στους 58.000 mt.

Η Ιβηρική χερσόνησος, η Ισπανία και η Πορτογαλία, έχουν αντίθετες τάσεις με τους Γάλλους, η Πορτογαλία υποστηρίζει ότι έχει αύξηση 19% και φτάνει τους 25.000 mt ενώ η Ισπανία, εν τω μεταξύ, θα φτάσει τους 15.000 mt, πράγμα που σημαίνει αύξηση από το προηγούμενο έτος κατά 15%.

Νότιο ημισφαίριο

Η σεζόν στην Χιλή έχει σχεδόν τελειώσει και είναι γνωστό ότι ο όγκος έχει μειωθεί κατά 3,4% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Στο σύνολο της σεζόν ο όγκος των εξαγωγών ανήλθε σε 179.393 εκατ. Τόνους. Ο μεγαλύτερος πελάτης είναι η Ευρώπη, με 71.206 MT, ακολουθούμενη από τη Λατινική Αμερική (38.593 MT) και την Άπω Ανατολή (34.149 MT).

Οι εξαγωγές στην Κίνα, που βασίστηκαν στην πρώιμη παραγωγή, χαρακτηρίστηκαν από χαμηλές τιμές, γεγονός που δεν είναι ασυνήθιστο. Τυπικά, η κινεζική παραγωγή αρχίζει να παρουσιάζει προβλήματα ποιότητας στο τέλος της σεζόν και οι χιλιανοί παραγωγοί επωφελούνται από αυτή την κατάσταση. Όλα αυτά αντισταθμίστηκαν από την καλή ευρωπαϊκή σεζόν, όπου οι τιμές ήταν υψηλότερες.

Η Νότια Αφρική φιλοδοξεί επίσης να γίνει εξαγωγική δύναμη. Υπάρχουν παραγωγοί με μεγαλόπνοα σχέδια για τον κλάδο που σκοπεύουν να καταστήσουν τη Νότια Αφρική μια καθαρά εξαγωγική χώρα. Ως αποτέλεσμα, γίνονται επενδύσεις για την επέκταση των φυτειών του κίτρινου ακτινιδίου. Ο στόχος είναι να αξιοποιηθεί το κενό που παρουσιάζει η αγορά μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου, πριν αρχίσει η σεζόν στη Νέα Ζηλανδία.

πηγή: fruittoday.com

  • 0 Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Close