Φυτώριο Τσεσμελής
Scroll Down
Categories

Μια δίαιτα πλούσια σε ξηρούς καρπούς βελτιώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την κινητικότητα τους

Μια δίατροφή πλούσια σε ξηρούς καρπούς βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα και τη λειτουργία του ανθρώπινου σπέρματος.

Το αποτέλεσμα αυτό βασίζεται σε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή. Σε μια περίοδο μελέτης 14 εβδομάδων μετρήθηκαν οι συμβατικές παράμετροι και οι μοριακές μεταβολές του σπέρματος. Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, “αποδίδουν έναν ευεργετικό ρόλο στην ποιότητα των σπερματοζωαρίων και στην χρόνια κατανάλωση ξηρών καρπών”. Σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα,  αντικατοπτρίζεται η ανάγκη για περαιτέρω διαιτητικές συστάσεις, στον ανδρικό πληθυσμό,  που θα βασίζονται πάνω στην επιστημονική έρευνα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάζονται από τον Δρ Albert Salas-Huetos από τη Μονάδα Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου Rovira i Virgil στο Reus της Ισπανίας. (1)

Η μελέτη διεξήχθη, σύμφωνα με τους ερευνητές, με αφετηρία το γεγονός ότι παρατηρείται μια γενική μείωση της ποσότητας και της ποιότητας του ανθρώπινου σπέρματος. Η μείωση αυτή αποδίδεται σε παράγοντες όπως η ρύπανση, το κάπνισμα και η τάση προς μιας “δυτικού τύπου” διατροφή κυρίως στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. (2) Στην ομάδα των ατόμων που τυχαία επιλέχθηκαν για να καταναλώσουν ξηρούς καρπούς υπήρξε σημαντική βελτίωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, τη ζωτικότητα, την κινητικότητα και τη μορφολογία τους (σχήμα). Δίαιτες πλούσιες σε ωμέγα-3, αντιοξειδωτικά (π.χ. βιταμίνη C και Ε, σελήνιο και ψευδάργυρο) και φολικό οξύ, σε πρόσφατες μελέτες, παρουσίασαν παρόμοια συμπεράσματα. Οι ξηροί καρποί είναι τροφές πλούσιες σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά και άλλα ωφέλιμα για την υγεία φυτικά συστατικά.

Η μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή 14 εβδομάδων

119 υγιείς νεαροί άντρες ηλικίας 18-35 ακολούθησαν από τη μια τη συνήθη “δυτικού στυλ” διατροφή τους, συμπληρωμένη με 60 γραμμάρια ανά ημέρα διάφορων ξηρών καρπών (αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια), και από την άλλη μια διατροφή ίδιου τύπου αλλά χωρίς τους ξηρούς καρπούς. Στην ανάλυσή της, η μελέτη κατέγραψε αλλαγές όχι μόνο στις παραμέτρους του σπέρματος (σύμφωνα με τους δείκτες αναφοράς του ΠΟΥ) αλλά και σε διάφορους μοριακούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του κατακερματισμού του DNA του σπέρματος. (3) Τα δείγματα σπέρματος και αίματος αναλύθηκαν στην αρχή και στο τέλος της μελέτης που διήρκησε 14 εβδομάδες.

Αρχικά τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σπερματοζωαρίων, ζωτικότητας, κινητικότητας και μορφολογίας στους άνδρες που τυχαία επιλέχθηκαν για να ακολουθήσουν την διατροφή των 60 γρ./ημέρα με ξηρούς καρπούς. Οι βελτιώσεις στην πρώην ομάδα ήταν περίπου 16% στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, 4% στη ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων, 6% στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και 1% στη μορφολογία τους. Αυτές οι τέσσερις παράμετροι, εξήγησε ο Δρ. Salas-Huetos, όλες συνδέονται με την ανδρική γονιμότητα. Επιπλέον, τα άτομα στην ομάδα των ξηρών καρπών παρουσίασαν επίσης μια σημαντική μείωση των επιπέδων κατακερματισμού του DNA του σπέρματος. Αυτή η παράμετρος που συνδέεται στενά με την ανδρική υπογονιμότητα. Πράγματι, αυτή η αλλαγή στο επίπεδο του κατακερματισμού του DNA στα σπερματοζωάρια, βοήθησε τους ερευνητές να εξηγήσουν, τουλάχιστον εν μέρει, τη βελτίωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, της κινητικότητας και της μορφολογίας τους.

Αν και αυτά είναι στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα από τυχαιοποιημένο ίχνος με υψηλό επίπεδο επιστημονικών στοιχείων, ο Salas-Huetos υπογράμμισε ότι τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν όλοι υγιείς και φαινομενικά γόνιμοι άνδρες οι οποίοι ακολουθούσαν δίαιτα δυτικού τύπου. Επεσήμανε όμως ότι τα αποτελέσματα δεν μπορούν να επεκταθούν στον γενικό πληθυσμό.

Στην ερώτηση, αν οι άνδρες που επιθυμούν και ελπίζουν να γίνουν γονείς – είτε φυσικά είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση –  θα πρέπει να προσθέσουν ξηρούς καρπούς στην καθημερινή διατροφή τους; «Δεν μπορούμε ακόμη να το πούμε με βεβαιότητα», δήλωσε ο Salas-Huetos, «βασισμένος αποκλειστικά στα αποτελέσματα της μελέτης.» Ωστόσο, στη βιβλιογραφία υπάρχει μεγάλος όγκος στοιχείων που δείχνουν ότι οι επωφελείς αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως ο υγιεινός τρόπος διατροφής, φυσικά, και οι ξηροί καρποί αποτελούν βασικό συστατικό μιας μεσογειακής υγιεινής διατροφής. ”

Στοιχεία:

1. Αυτή ήταν μια συνεργατική μελέτη με επικεφαλής τον Δρ Mònica Bulló από το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili και τους Drs Joan Blanco και Ester Anton από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Ξηροί Καρποί και Αποξηραμένων Τροφίμων.

2. Παραμένει κάποια διαμάχη σχετικά με τη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στις αναπτυγμένες χώρες. Κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο λήφθηκαν οι μετρήσεις. Ωστόσο, μια τεράστια μετα-ανάλυση πέρυσι ανέφερε “σημαντική μείωση του αριθμού σπερματοζωαρίων μεταξύ 1973 και 2011”. Η ανάλυση, η οποία περιελάμβανε περισσότερους από 40.000 άνδρες των οποίων τα δείγματα σπέρματος εξετάστηκαν σε 244 μελέτες, διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα οδήγησαν σε μείωση 50-60% μεταξύ ανδρών που δεν είχαν επιλεγεί από γονιμότητα από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Η μείωση της συγκέντρωσης των σπερματοζωαρίων έπεσε στο -1,4% ετησίως. Σε συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων στο -1,6% ετησίως. (Βλέπε Levine H, Jørgensen Ν, Martino-Andrade Α, κ.ά. Τροπικές τάσεις στον αριθμό των σπερματοζωαρίων: μια συστηματική ανασκόπηση και ανάλυση μετα-παλινδρόμησης, Hum Reprod Update 2017, 23: 646-659).

3. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραθέτει τέσσερις παραμέτρους ποιότητας του σπέρματος στο τελευταίο του εγχειρίδιο του 2010: συγκέντρωση (δηλαδή, αριθμός που πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 εκατομμύρια κύτταρα σπέρματος ανά ml σπέρματος) · προοδευτική κινητικότητα (ελάχιστο ποσοστό 32%) · ζωτικότητα (58%) · και μορφολογία (4%). Αυτές είναι οι βασικές παράμετροι που μετρούνται για την αξιολόγηση της ποιότητας του σπέρματος εντός ενός κανονικού εύρους. Σε μοριακό επίπεδο έχει επίσης προταθεί ότι η γενετική ακεραιότητα κάθενος σπερματοζωαρίου είναι απαραίτητη για την επιτυχή γονιμοποίηση. εάν οι κλώνοι DNA στο κύτταρο καταστραφούν ή κατακερματιστούν, θα είναι ανίκανοι ή λιγότερο πιθανό να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο και να διατηρήσουν την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Πιστεύεται ότι αυτός ο κατακερματισμός του DNA προκαλείται από οξειδωτικό στρες ως αποτέλεσμα παραγόντων του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής. Ο κατακερματισμός του DNA του σπέρματος μπορεί να δοκιμαστεί με ένα εύρος αναλύσεων.

Πηγή: sciencedaily.com

  • 0 Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις;

ΚΛΕΙΣΙΜΟ