Φυτώριο Τσεσμελής

ΚΕΡΑΣΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑ
ΛΑΠΙΝ

Η Λαπίν έχει πολύ μεγάλο όγκο παραγωγής κάθε χρονιά και είναι πολύ ανθεκτική στο σχίσιμο εξαιτίας των βροχοπτώσεων

TSESMELIS
//Ποικιλία Κερασιάς Λαπίν (Lapins)

Λαπίν

Ωρίμανση 23 μέρες μετά τα Μπουρλά, μέγεθος καρπού 26-28mm και σκούρο κόκκινο χρώμα καρπού
  • :

Λίγα λόγια για την ποικιλιά Λάπιν

Category : ΚΕΡΑΣΙΑ

Η Λαπίν είναι μια αυτογόνιμη ποικιλία μέσης εποχής ωρίμανσης.

Προέρχεται από το ερευνητικό πρόγραμμα του Summerland-Καναδάς. Αν και είναι μια ποικιλία που ξεκίνησε η εμπορική της φύτευση πριν από 35 χρόνια, ακόμη έχει εξαιρετική θέση στην παγκόσμια αγορά εξαιτίας της μεγάλης παραγωγής και της ανθεκτικότητας της στο σχίσιμο.

Η Λαπίν ωριμάζει 23 μέρες μετά τα Μπουρλά. Έχει πολύ μεγάλη παραγωγή κάθε χρονιά. Ακόμη και σε δύσκολες χρονιές, με όψιμους παγετούς οι οποίοι μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα σε άλλες ποικιλίες, η Λαπίν παραμένει σε υψηλά επίπεδα παραγωγής. Έχει παρατηρηθεί σε συστήματα πυκνής φύτευσης (80 δέντρα/στρέμμα) η παραγωγή σε κεράσια να ανέρχεται σε 3 ως και 4 τόνους το στρέμμα!

Ως δέντρο έχει λαίμαργη ανάπτυξη και ορθόκλαδη συμπεριφορά. Χρειάζεται ειδικές καλλιεργητικές φροντίδες για την σωστή διαμόρφωση του οπωρώνα και για την ικανοποιητική αύξηση του μεγέθους του καρπού. Είναι κατάλληλη για φυτεύσεις σε ορεινές, ημί-ορεινές αλλά και πεδινές ζώνες εξαιτίας των απαιτήσεων της σε ώρες ψύχους, οι οποίες είναι περίπου 600.

Ο καρπός της Λαπίν έχει πολύ ικανοποιητικό μεγέθος (27-28mm). Το σχήμα της είναι πεπλατυσμένο νεφροειδές. Το χρώμα του καρπού εξωτερικά είναι σκούρο κόκκινο και εσωτερικά κόκκινο. Θεωρείται μια ποικιλία με πολύ καλή γεύση. Η σκληρότητα της σάρκας της είναι πολύ καλή.

Επίσης είναι πολύ ανθεκτική στο σχίσιμο εξαιτίας των βροχοπτώσεων. Είναι μια πολύ καλή λύση για περιοχές που έχουν έντονες βροχοπτώσεις κατά τη συγκομιδή καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό παραμένει εμπορικό ακόμη και όταν οι υπόλοιπες ποικιλίες έχουν προβλήματα. Χρειάζεται ιδιαίτερο χειρισμό κατά την φυτοπροστασία της Μονίλιας καθώς η πυκνότητα των καρπών ευνοεί την εμφάνιση της συγκεκριμένης ασθένειας.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ

ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΡΙΑ;

ΚΛΕΙΣΙΜΟ