Φυτώριο Τσεσμελής

ΚΑΡΥΔΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑ
ΤΣΑΝΤΛΕΡ

Η Τσάντλερ είναι μια πλαγιόκαρπη ποικιλία μέσης-όψιμης εποχής ωρίμανσης

TSESMELIS
//Ποικιλία Καρυδιάς Τσάντλερ

Τσάντλερ

Χαρακτηριστικό λευκό χρώμα ψίχας, εύκολος διαχωρισμός ψίχας κέλυφους, πολύ μεγάλη παραγωγή από τα πρώτα χρόνια ζωής του οπωρώνα
  • :

Λίγα λόγια για την ποικιλιά Τσάντλερ

Category : ΚΑΡΥΔΙΑ

Η Τσάντλερ είναι μια πλαγιόκαρπη κλασική ποικιλία που συγκομίζεται σε μέση εποχή (τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου).

Το 1979 το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια παρουσίασε την ποικιλία καρυδιάς Τσάντλερ η οποία πήρε το όνομα της από τον W.H. Chandler, καθηγητή δενδροκομίας στο πανεπιστήμιο UC Davis. Ως δέντρο έχει ημί-πλαγιόκλαδη συμπεριφορά και αδύνατη ώς μέση ανάπτυξη. Έχει όψιμη ανθοφορία (τέλη Απριλίου-αρχές Μαίου) και ευδοκιμεί σε διάφορα εδάφη. Εξαιτίας της μέσης-όψιμης έκπτυξης των οφθαλμών (μέσα Απριλίου), η ποικιλία Τσάντλερ είναι μέτρια ανθεκτική στους όψιμους ανοιξιάτικους παγετούς.

Η απόδοση της είναι συνεχής και πολύ ικανοποιητική. Μικρή ευαισθησία στην ανθράκωση και σε βακτηριακές ασθένειες.

Προτιμά βαθιά και ελαφρώς ασβεστώδη εδάφη. Συνδυάζεται με την Φραγκέτι ως επικονιαστή με εξαιρετικά αποτελέσματα. Είσοδος στην καρποφορία συμβαίνει στα 2 με 3  χρόνια με πλήρη είσοδο σε αυτή στον 10ο χρόνο. Η μέση λαιμαργία σε συνδυασμό με την ημί-ορθόκλαδη συμπεριφορά του δέντρου επιτρέπουν την χρήση της σε πυκνά συστήματα φύτευσης.

Η ποικιλία Τσάνγλερ παράγει καρύδια με επιμήκες και κοντό σχήμα. Το ποσοστό της ψίχας είναι 48-51% και η γευση της απαλή.

Ο καρπός έχει καλό κλείσιμο και μέσου πάχους κέλυφος. Το μέγεθος του καρπού είναι μέτριο-μεγάλο (12-14 g βάρος).

Μπορεί να συντηρηθεί ως 11 με  12 μήνες σε θερμοκρασία κάτω των 10 ° C. Παγκόσμια αποτελεί πρωτοπόρα ποικιλία με τεράστια εμπορική επιτυχία εξαιτίας του λευκού χρώματος ψίχας και της εξαιρετικής ποιότητας τους. Επίσης η ψίχα της ποικιλίας Τσάντλερ διαχωρίζεται εύκολα γεγονός που την κάνει ελκυστική και στην αγορά της ζαχαροπλαστικής.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ

ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΡΙΑ;

ΚΛΕΙΣΙΜΟ